NordNews
Avem ce spune

Navalnaia putea fi urmărită de Serviciile Secrete ale Rusiei. Declarațiile lui Igor Grosu

Iulia Navalinaia, soția opozantului rus Alexei Navalinîi, condamnat de justiția rusă la încă 9 ani de închisoare ar fi fost urmărită în Republica Moldova de către serviciile secrete ale Federației Ruse. Declarația îi aparține speakerului Parlamentului, Igor Grosu. Potrivit lui, în prezent organele competente din țara noastră investighează cazul. 

Am toată încrederea în ceea ce spune SIS, că (nr. Iulia Navalnaia) nu a prezentat interes pentru instituțiile noastre și că instituțiile noastre nu au făcut acest lucru. Asta nu înseamnă, însă, ca nu au făcut-o alții și acest lucru îl verifică acum colegii noștri. (…) Ținând cont de notorietatea opozantului, e simplu de dedus că nu doar opozantul, dar și membrii familiei, sunt în vizorul Serviciilor Secrete ale Federației Ruse. Fără a face aluzii, am rugat instituțiile de resort să investigheze și să ne prezinte informații: cine sunt acei indivizi care au filat persoana în cauză”, a declarat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a mai menționat că o astfel de abordare ca în cazul lui Navalinaia, o au parte toți străinii care ajung în Republica Moldova, mai ales cei care vin din ,,unele jurisdicții”.

Toți trec o verificare suplimentară și chiar dacă nu se vede, sunt  suficiente cazuri atunci când profilul unui vizitator în Republica Moldova ne trezește semne de întrebare. Sunt cazuri, nu voi da cifre, când sunt rugați respectuos să facă stânga împrejur, pentru că avem hotar lângă o țară în război, pentru că avem un teritoriu necontrolat, pentru că acolo este o armată, pentru că situația e complicată. În cazul dumneaei nu a fost nimic altceva decât că s-a respectat această procedură”, a mai spus Grosu.

Este de menționat că, soția lui Alexei Navalnîi a vizitat pentru prima oară capitala Republicii Moldova. Femeia susține că i-a plăcut orașul, nu și atitudinea. Mai exact, Iulia Navalnaia a menționat că a fost reținută la Aeroport pentru verificări suplimentare, i-a fost fotografiat pașaportul, iar din hotel a fost filată. „Am o singură întrebare: dragă Maia Sandu, dvs. de ce aveți nevoie să mă urmăriți?”, a scris aceasta.

Președinția a anunțat că va dispune o anchetă pe marginea acestui caz. Iar Poliția de Frontieră a precizat că, odată cu instituirea stării de urgență în legătură cu războiul din Ucraina, toți cetățenii străini trec un control special la vamă. În comunicat scrie că procedura de control la traversarea frontierei de stat „este una pentru toți”, iar excepții, în acest sens, „nu pot fi admise”.

Cu o reacție a venit și SIS, care a declarat, prin intermediul unui comunicat, că asupra soției lui Navalnîi nu au fost desfășurate măsuri speciale de investigații, inclusiv urmărirea vizuală a acesteia. Totodată, urmare a informațiilor prezentate, SIS, în cooperare cu alte instituții de ocrotire a normelor de drept,  a demarat o anchetă în vederea elucidării tuturor circumstanțelor expuse de către Iulia Navalnîi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"