NordNews
Avem ce spune

Navalnîi le mulțumește piloților și medicilor care au „jucat un rol cheie” în salvarea vieții sale

Opozantul rus Aleksei Navalnîi le-a mulţumit vineri piloţilor avionului în care i s-a făcut rău după otrăvirea cu Noviciok şi medicilor care i-au acordat primul ajutor după aterizare, fiind convins că toţi aceştia i-au salvat viaţa, scrie agerpres.ro

”Piloţii şi primii medici m-au ţinut în viaţă încă 15-20 de ore. Ce a urmat a fost dramatic şi merită o relatare separată, dar nu ar mai fi fost nimic de spus dacă nu ar fi fost aceşti băieţi. Vă mulţumesc, buni prieteni necunoscuţi !”, a scris Navalnîi pe contul său de Instagram.

Pe 20 august, el s-a îmbarcat într-un avion pe aeroportul oraşului siberian Tomsk cu destinaţia Moscova. Dar i s-a făcut rău în timpul zborului, motiv pentru care comandantul avionului a decis să aterizeze de urgenţă la Omsk, unde Navalnîi a fost internat în stare de inconştienţă într-un spital local. El a fost apoi transferat într-un spital din Berlin, unde în urma analizelor a fost confirmată otrăvirea cu substanţa neurotoxică Noviciok.

Apropiaţii săi au susţinut că aceasta i-ar fi fost pusă într-un ceai pe care l-a băut la aeroport, aspect ce nu a fost încă elucidat, fiind de asemenea posibil ca otrăvirea să se fi produs anterior, probabil la hotel, urme agent neurotoxic fiind găsite într-o sticlă de apă goală din camera unde a stat.

În mesajul său pe Instagram, Navalnîi le mulţumeşte multor persoane care l-au ajutat de atunci, dar insistă asupra celor care au ”jucat un rol cheie” în destinul său.

”Atât cât am reuşit să înţeleg (…), planul asasinilor era simplu: să mi se facă rău la 20 de minute după decolare şi să fiu ”deconectat” 15 minute mai târziu. Fără asistenţă medicală, după o oră mi-aş fi continuat călătoria într-un sac negru de plastic’‘, crede opozantul rus.

Dar, continuă el, ”o serie de circumstanţe fericite şi acţiuni precise ale unor oameni buni necunoscuţi” au schimbat radical situaţia.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost externat marţi din spitalul berlinez La Charité, unde a fost tratat timp de 32 de zile în urma otrăvirii. El şi-a exprimat dorinţa de a se întoarce în Rusia după ce îşi va reveni complet, dar deocamdată rămâne în Germania pentru recuperare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"