NordNews
Avem ce spune

Nemerenco estimează numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 pentru următoarea lună

În doar 2 luni, numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 practic s-ar dubla, dacă infectările vor continua în acest ritm și nu se va interveni prin măsuri mai eficiente de luptă împotriva pandemiei, susține ex-ministra Sănătății Ala Nemerenco, potrivit cotidianul.md.

Nemerenco a prezentat o estimare bazându-se pe indicatorul de multiplicare a infectărilor. Astfel, ea susține că putem să ne așteptăm la 37 de mii de noi cazuri în decembrie și la 50 de mii în ianuarie. Astfel, în doar două luni, numărul de infectări totale s-ar putea practic dubla, în condițiile în care astăzi, la 9 luni de la declanșarea pandemiei, Moldova a depășit pragul de 100 de mii de cazuri.

„În grafic e prezentată situația înregistrată în fiecare lună separat, iar în roz în coloană este indicatorul simplu de multiplicare ale cazurilor în progresie de la o lună la alta. Nu indicatorul estimat clasic R0 de contagiozitate, dar cel real care deja s-a produs – adică la câte persoane noi în luna următoare a fost transmisă infecția de către cei infectați luna trecută conform datelor statistice. Dacă aplicăm pentru lunile decembrie-ianuarie un multiplicator de doar 1,3 (deși în aug/sept/oct el a fost 1,4-1,5), în decembrie să ne așteptăm încă la 39 mii cazuri noi și în ianuarie – la 50 mii. Și doar în două luni atingem un nou „record” de 200 mii. Dintre care încă alți 2 mii vor deceda. Dacă nu faceți nimic și doar numărați statisticile…”, a comentat Ala Nemerenco.

În prezent, în Republica Moldova s-a depășit pragul de 100 de mii de infectări cu SARS-CoV-2, iar numărul deceselor a ajuns la 2.209.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"