NordNews
Avem ce spune

Nicio națiune nu este imună la criza climatică. Omenirea se confruntă cu o „sinucidere colectivă”

Incendiile și valurile de caniculă care fac ravagii în Europa și alte zone ale globului arată că omenirea se confruntă cu o „sinucidere colectivă”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în contextul reuniunii de la Berlin, unde miniștrii din 40 de state discută despre criza climatică, relatează luni The Guardian, scrie protv.md.

„Jumătate din omenire este în zona de pericol, de la inundații, la seceta, furtuni extreme și incendii de vegetație. Nicio națiune nu este imună. Și, cu toate acestea, continuăm să alimentăm dependența noastră de combustibili fosili”, a spus Antonio Guterres.

„Avem de ales: acțiune colectivă sau sinucidere colectivă. Depinde de noi”, a adăugat el.

Incendii puternice au făcut ravagii de-a lungul Europei, mai ales în Franța, Portugalia și Spania sau Grecia, dar și în America de Nord.

În America de Sud, situl arheologic Machu Picchu a fost pe punctul de a fi mistuit de flăcări. Un val de cladură extremă a lovit în ultimele luni mai multe zone de pe glob, India și Asia de Sud fiind și ele devastate de temperaturi extrem de ridicate chiar și pentru aceste zone.

În Marea Britanie a fost emisă o avertizare de caldură extremă, fiind așteptate luni cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în Marea Britanie, cu maxime de peste 40C în unele locuri.

Miniștrii reuniți la Berlin pentru o conferință de două zile despre climă, cunoscută sub numele de „Dialogul climatic de la Petersberg”, vor discuta despre vremea extremă, precum și despre creșterea prețurilor la combustibilii fosili și la alimente și impactul crizei climatice.

Întâlnirea, convocată anual în ultimii 13 ani de guvernul german, marchează una dintre ultimele oportunițăti de a ajunge la un acord între țările cheie înainte de summitul Cop27 ONU privind clima, summit ce va avea loc în noiembrie, în Egipt.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"