NordNews
Avem ce spune

Nicu Popescu: Am demonstrat că putem gestiona crize, suntem solidari unii cu alții și uniți în dorința de a menține pacea

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a avut un mesaj cu ocazia marcării unui an de război al Federației Ruse împotriva Ucrainei:

„Exact acum un an în țara noastră se auzeau primele explozii produse în Ucraina. Sub ochii întregii lumi începea să se petreacă ceea ce multora li se părea imposibil:

Rusia ataca Ucraina.

A fost o perioadă grea, în care societatea noastră a dovedit că poate face față multiplelor  provocări. Din primele ore, am condamnat ferm și fără echivoc acest război brutal, nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Am deschis casele și inimile pentru sute de mii de refugiați fugiți din calea războiului şi am livrat ajutor umanitar în mai multe regiuni ale Ucrainei. Drumurile şi căile noastre ferate au jucat un rol important la conectarea infrastructurii Ucrainei cu cea a Uniunii Europene, contribuind astfel la Coridoarele Solidarităţii, soluţia comunităţii globale la blocajul portului de la Odesa şi a exportului ucrainean de cereale.

Am reorientat exporturile noastre spre piaţa UE şi am menţinut economia funcțională.

Am reuşit să accesăm noi surse de gaze şi de electricitate datorită interconexiunilor cu Ucraina, România şi UE. Cu sprijinul prietenilor și partenerilor noștri, am reușit să oferim compensații oamenilor cu venituri modeste pentru ca să-și poată plăti în această iarnă facturile la gaz, căldură și energie.  Pentru prima dată în istoria țării noastre nu depindem doar de un singur furnizor – Federația Rusă.

Am făcut faţă și provocărilor hibride, încercărilor de a crea haos și de a destabiliza regiunea noastră.

Acest an de război de peste graniţă ne-a demonstrat că nu ne putem permite să fim singuri într-o regiune devenită atât de periculoasă. Neutralitatea nu trebuie sa însemne singurătate, indiferență si izolare. Împreună cu partenerii noștri ne modernizăm sectorul de securitate pentru ca să putem oferi siguranţă cetăţenilor noştri.

Astăzi privim cu speranță spre viitor. Am devenit țară candidată pentru aderarea la UE și suntem siguri că vom deveni un stat membru al UE. Avem oameni capabili și talentați, și împreuna vom aduce țara noastră in UE.

Știm că nu suntem singuri, și, de aceea, suntem bucuroși să avem parteneri și prieteni de încredere care ne vor ajuta să depășim toate provocările.

Nu putem și nu trebuie să uităm sacrificiile și suferințele vecinilor noștri ucraineni care apără și țara noastră, fapt pentru care le mulțumim.

În acest an am demonstrat că putem gestiona crize, că suntem solidari unii cu alții și cu cei care fug de bombardamente și teroare, că suntem uniți în dorința de a menține pacea, libertatea și de a accelera parcursul european al țării noastre.”


Astăzi, 24 februarie 2023, se împlinește un an de la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Citește și: VIDEO | La un an de război: „Mă culc și mă trezesc cu gândul la Ucraina”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"