NordNews
Avem ce spune

Nicu Popescu: Cea mai importantă realizare din ultimul an este obținerea statutului de candidat la aderare la UE

Obținerea statului de țară candidată la aderare este cea mai importantă și istorică realizare din ultimul an. O spune vicepremierul Nicu Popescu, ministru de externe, potrivit căruia, de la preluarea mandatului ministerul s-a axat pe dezvoltarea dialogului cu partenerii externi și promovarea diplomației economice. În raportul de activitate la un de la învestirea Guvernului, vicepremierul a menționat că susținerea diasporei rămâne prioritatea guvernării, transmite IPN.

„Un an de guvernare solidară cu oamenii. A fost un an plin de evenimente în domeniul politicii externe. Cea mai importantă și istorică realizare din ultimul an, evident, a fost obținerea statutului de candidat la aderare la Uniunea Europeană. Împreună cu președinta Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița, echipa MAEIE a promovat o politică externă activă, orientată să ofere țării noastre un context stabil pentru reforme și integrare europeană”, a spus Nicu Popescu.

Potrivit vicepremierului într-un an de mandat s-a lucrat mult pentru a le oferi cetățenilor beneficiile liberalizării transporturilor, a exporturilor și liberalizării  roaming-ului cu România. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost cel care, împreună cu Ministerul Finanțelor, au lucrat la deblocarea asistenței financiare externe. De asemenea, protecția socială și sprijinul oferit diasporei, atragerea investițiilor și promovarea exporturilor rămân subiectele prioritare pe agenda Ministrului de Externe.

„Continuăm să fortificăm baza legală care facilitează viața cetățenilor noștri prin semnarea mai multor tipuri de acorduri: acorduri de protecție socială, acorduri de recunoaștere a permiselor de conducere sau simplificare a procedurilor de preschimbare a acestor permise sau prin acorduri de recunoaștere a actelor de studii. În ultimul an am reușit să semnăm nouă astfel de acorduri. Cu Grecia și Spania – în domeniul protecției sociale, cu Lituania – în domeniul preschimbării permiselor. Am obținut și simplificarea procedurii permiselor de conducere cu Germania și am semnat și acorduri de recunoaștere a actelor de studii cu România și Italia”, a mai spus vicepremierul Nicu Popescu.

Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit la 6 august 2021. Echipa  guvernamentală și programul de guvernare fiind sprijinite în Parlament cu voturile de 61 de deputați PAS.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"