NordNews
Avem ce spune

Nicu Popescu, mesaj de la București: Neutralitatea nu înseamnă demilitarizare

„Neutralitatea Moldovei nu înseamnă autoizolare, nu înseamnă demilitarizare și nu înseamnă indiferență față de ceea ce se întâmplă în lume, inclusiv condamnarea noastră a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”. Cu o asemenea declarație a venit ministrul de Externe, Nicu Popescu, astăzi, 30 noiembrie, înainte de sesiunea finală a Reuniunii ministeriale de Externe a Alianței de la București, unde participă și delegația Republicii Moldovam scrie realitatea.md

Nicu Popescu a precizat că, prin această prismă, autoritățile moldovenești sunt interesate să  întărească rezistența țării noastre inclusiv cu NATO.
„Vorbim despre diferite modalități de a întări reziliența Moldovei. La nivel general înseamnă că, noi, ca Guvern, avem datoria de a fi pregătiți pentru întregul spectru de amenințări în evaluarea noastră. Obligația și datoria de a ne pregăti pentru cel mai bun scenariu și pentru cele mai defavorabile scenarii care includ, desigur, acțiuni în politica noastră internă care includ acțiuni pe frontul de securitate, pe frontul militar, frontul diplomatic, frontul energetic. Asta este ceea ce facem. În același timp, astăzi, situația din Moldova contează, desigur, avem o regiune separatistă – Transnistria și prezența ilegală militară rusă acolo, dar vorbim cu autoritățile de facto ale Transnistriei, insistăm și suntem alături de toți cei care trăiesc acolo”, a declarat Popescu.
Nicu Popescu a mai precizat că, dorința țării noastre este de a menține pacea pe teritoriul Moldovei, pentru a ne reintegra țara și a realiza retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă, prin mijloace pașnice de dialog și diplomație.
„Așa cum am spus trebuie să fim pregătiți pentru întregul spectru de amenințări. Situația este calmă în evaluarea noastră. Moldova nu este amenințată în următoarele săptămâni și luni de scenarii militare și lucrăm foarte mult pentru a ne asigura că Moldova menține pacea pe teritoriul nostru”, a conchis Popescu.
Amintim că, Nicu Popescu participă astăzi, 30 noiembrie la Reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor NATO, desfășurată la București. Delegația țării noastre participă alături de celelalte state partenere – Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"