NordNews
Avem ce spune

Noaptea spre 17 iulie vom putea urmări o exlipsă de Lună

În noaptea de marţi spre miercuri se va produce o eclipsă parţială de Lună, vizibilă în totalitate din ţara noastră, dacă cerul va fi senin sau printre nori, arată reprezentanţii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din România, scrie descopera.ro.
Eclipsa va începe la ora 21:44 când Luna se va afla aproape de orizontul de sud-est. Schimbări pe discul selenar se vor putea vedea atunci când Luna intră în umbra Pământului, începând cu ora 23:00. Atunci partea din dreapta a discului va începe să fie mai puţin strălucitoare.
Eclipsa care are loc în noaptea dintre 16 şi 17 iulie este una parţială, adică Luna nu intră complet în umbra Pământului. Maximul se produce la ora 0:31, pe 17 iulie, când mai mult de jumătate din discul lunii se va afla în umbra Pământului. Fenomenul va putea fi observat pe tot parcursul desfăşurării lui, din toată ţara, dacă va fi cerul senin.
Eclipsa începe la ora 21:44, când Luna intră în penumbra Pământului, dar schimbări pe discul acesteia se pot vedea doar din momentul în care va intra în umbră, de la ora 23:02. Faza cea mai spectaculoasă a fenomenului reprezintă perioada în care Luna se află în umbră, jumătatea de sus a discului acesteia fiind mai întunecată decât de obicei. Faza maximă durează două ore şi are maximul la 0:21. De la 2:00, Luna iese din umbră pentru ca finalul eclipsei să aibă loc la ora 3:18.
Pe tot parcursul fenomenului în dreapta Lunii se va afla planeta Saturn şi o constelaţie în formă de casă, constelaţia Sagittarius.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata