Tot mai mulți moldoveni aleg presa online, în locul celei scrise. Pe băncile din centrul orașului, bălțenii navighează pe internet. Se pare că şi televiziunea pierde din popularitate.
De câțiva ani, presa online capătă tot mai mult teren în fața altor mijloace de informare. Iar oamenii consideră că presa în Republica Moldova nu este liberă.
,, Eu recunosc ca fiind un post de televiziune bun RTR Moldova, și postul rusesc de televiziune. Presa din Republica Moldova niciodată n-a fost și nu va fi liberă, ea este mereu influențată, chiar și oamenii de rând observă acest lucru, ne-a spus o doamnă.
,,Nu toare redacțiile și ziarele sunt influențate, dar există, totuși, o mare parte dintre acestea sunt coordonate de politică. Eu citesc totul, și portaluri de știri și ziare, ca spre exemplu ziarul orășenesc SP, ziarul Komsomolskaia Pravda, dar și tot ce există pe reţelele de socializare”, ne-a zis o doamnă.
Astfel, oamenii aleg să citească cel mai mult reviste care reflectă domeniile în care activează.
,,După părerea mea, este credibilă doar presa de bulevard, iar ceea ce se spune la televizor nu mai este credibil. Eu citesc mai multe reviste ce ține de învățământ, chestii bazate pe plan profesional, televizorul nu-l privesc pentru că am copil mic”, afirmă o doamnă.
Şi tinerii sunt dezamăgiţi de presa din ţara noastră. Ei cred că numai dacă se va schimba clasa politică, se va produce o schimbare și în mass-media.
,,Noi accesăm mai mult internetul, ziarele nu se mai cumpără. Mai utile sunt smartphone-urile de pe care poți naviga mai ușor pe internet. Posturile TV sunt practic toate private și divulgă informații în favoarea celor care le dețin. Practic, nu mai avem încredere în nimeni. Să ne amintim de „NIT”, care numai până în 2008 făceau propagandă comunistă, apoi s-a schimbat puterea în politică și a fost închis. Ulterior, au apărut posturile de televiziune Jurnal TV, PUBLIKA, care, după unele informații mai puțin veridice sau nu aparțin domnului Vlad Plohotniuc. Dacă se schimbă clasa politică, poate se vor schimba și posturile TV”, spune un trecător.
Republica Moldova se află pe locul 91 în clasamentul mondial al libertății presei.

Articolul precedent
Dumitru Pelin // Opa, care patron, parcă eram televiziune independentă?
Următorul articol
Presa independentă nu poate exista în R.Moldova fără granturi