NordNews
Avem ce spune

Noi detalii despre operațiunea SIS, PG și SPIA, la INI. Unul dintre ofițerii reținuți ar fi nepotul unui ex-ministru MAI

Au apărut noi detalii despre operațiunea de amploare desfășurată în această dimineață de către procurori în comun cu ofițerii SPIA și SIS la Inspectoratul Național de Investigații, în cadrul dosarului „MetalFeros”, și care până la această oră s-a soldat cu reținerea a cel patru ofițeri din cadrul Direcției Investigarea Fraudelor Economice a INI. Unul dintre cei reținuți ar fi nepotul ex-ministrului MAI pe timpul comuniştilor, Valentin Mejinschi, persoană apropiată lui Vladimir Plahotniuc.

Sursele Deschide.MD, sub protecția anonimatului, ne-au comunicat că printre cei patru ofițeri DIFE a INI reținuți în cadrul perchezițiilor ar fi Marcel Caminschi, Andrei Ghidirimschi, dar și Veaceslav Cara.
Toți cei trei ar fi făcut parte din grupul care i-ar fi fabricat dosarul omului de afaceri Valentin Eșanu. Valentin Eșanu a fost anterior condamnat într-un dosar penal politic și reabilitat. Acesta susține că motivele reale ale dosarelor în privința sa, arestul, au fost protestele pe care le-a organizat pentru liberalizarea pieței de metale feroase și neferoase. De asemenea, el crede că a fost reținut pentru dezvăluirile despre schemele de la „Metalferos”.
Într-un interviu pentru Europa Liberă din anul 2019, Eșanu declara că:

Marcel Caminschi, care este șeful Direcției investigarea fraudelor economice din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI). Dlui era atunci numit la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), el executa toate comenzile lui Chitoroagă, adică el fabrica dosarele, el amenința, fila totul. Persoana respectivă este cu mâinile pline de sânge, el zeci, sute de agenți economici a pus la pușcărie, le-au preluat afacerea. El este omul lui Chitoroagă.”

În același interviu, Eșanu îl pomenește și pe ofițerul de investigații Veaceslav Cara, dar și pe Andrei Ghidirimschi. Despre ultimul se spune că este nepotul lui Valentin Mejinschi, și deținea funcția de șef al Secției investigații operative în cadrul PCCOCS.

Ei erau o echipă criminală, nu știu cum corect să zic”, preciza Eșanu în interviu.

Veaceslav Cara şi Andrei Ghidirimschi, anterior au activat în cadrul CNA, numele acestora fiind vizat într-un raport Promo-Lex, după ce au ajuns în vizorul procurorilor pentru că au participat la reţinerea unui bărbat, anchetator la Râbniţa, acuzat de luare de mită și care l-au predat așa-ziselor autorități de la Tiraspol, deși ultimul era cetățean al R.Moldova.

Aceştia au omis un lucru atunci când l-au predat „colegilor” din autoproclamata republică: presupusul infractor, condamnat între timp la patru ani şi şase luni, este cetăţean moldovean. Ghenadie Negruţă (31 de ani), angajat în „organele de drept“ din stânga Nistrului a fost încătuşat în iunie 2011. Reţinerea bărbatului, acuzat că ar fi pretins mită de 3.000 de dolari, a fost ca o scenă desprinsă din filmele de acţiune. În august 2011, într-un răspuns oficial adresat Asociaţiei Promo-Lex, juriştii căreia de se ocupă de caz, angajaţii Centrului Anticorupţie recunosc că instituţia „a acordat suport operativ serviciilor similare din Tiraspol în vederea reţinerii unei persoane bănuite de comiterea unui infracţiuni de corupere“. Astfel, potrivit unei ordonanţe privind pornirea urmăririi penale, procurorii constată că angajaţii CNA, Veaceslav Cara şi Andrei Ghidirimschi, „au colaborat la reţinerea şi răpirea din Rezina a lui Ghenadie Negruţă“, se arată în raportul Promo-Lex.

Amintim că, Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, a confirmat că perchezițiile care au loc la INI în dosarul MetalFeros, însă a evitat să ofere mai multe detalii făcând trimitere la secretul anchetei.

La moment, Procuratura Generală desfășoară acțiuni procesuale, necesare stabilirii adevărului obiectiv pe cazul vizând fraudarea SA ”Metalferos”. La finalizarea acestora vom reveni cu detalii. Oferirea oricăror alte date poate afecta mersul anchetei”, a precizat Vieru.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"