Noi oportunități pentru studenții de la Universitatea “Alecu Russo” din Bălți

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Anna Lyberg, a efectuat o vizită de lucru la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Excelența sa a susținut o lecție publică pentru studenții și profesorii instituției despre parteneriatul eficient și durabil dintre Republica Moldova și Suedia. 


Suedia este un stat monarhic, care este condus de un rege. Regele Carl Gustav al XVI – lea se află pe tron din anul 1973.

Ambasadoarea Suediei a menționat trei rezultate cheie în cei 10 ani de colaborare cu Republica Moldova: Acordul de asociere, Acordul de liber schimb comprehensiv și aprofundat și regimul liber de vize. Excelența sa a declarat că așteaptă o colaborarea și mai strânsă cu Universitatea din Bălți.

“Sunt bucuroasă de oportunitățile de colaborare care se deschid între Universitatea din Bălți și universitățile din Suedia. Îmi pare bine să aflu mai multe informații. Abia aștept să vedem această colaborare pe viitor”.

VO Studenții prezenți la eveniment spun că au fost curioși să cunoască despre experiențele de succes ale Suediei și despre oportunitățile de a face studii în această țară.

“Vreau să aflu mai multe informații, să-mi lărgesc orizonturile, probabil, apare și motivația. Sperăm că la anul, cineva din grupa noastră să ajungă în Suedia”.

“Am aflat noutăți despre relațiile studenților din Moldova cu Ambasada Suediei. Schimbul între studenți este interesant în opinia mea”.

“Această lecție a fost foarte interesantă și informativă, am aflat multe despre Suedia, despre relațiile de colaborare cu această țară. M-a intrigat, este o experiență nouă, te duci într-o altă țară, afli ceva nou și interesant, înveți limba și comunici cu oamenii”.

Valentina Prițcan, Prorector pentru activitatea științifică și relații internaționale la USARB, susține că proiectele implementate în colaborare cu Suedia contribuie la realizarea bunelor practice și îmbunătățirea calității studiilor.

“ În Universitatea de Stat „ Alecu Russo” din Bălți se implementează proiecte cu universități din Suedia de mai bine de zece ani. Spre exemplu, doar în acest an avem două proiecte care sunt finanțate de Institutul Suedez, ambele sunt focalizate pe promovarea internaționalizării, studierea bunelor practici și se implimentează nu doar ca parteneriat bilateral Moldova-Suedia, dar și cu implicarea a patru țări din parteneriatul estic”, a spus VALENTINA PRIȚCAN, Prorector pentru activitatea științifică și relații internaționale .

Vizita Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova are loc în contextul Zilelor Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți care marchează 74 de ani de la fondarea instituției.

leave a reply