NordNews
Avem ce spune

Noi reguli pe piață gazelor naturale din Republica Moldova

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au participat la un seminar organizat de Secretariatul Comunității Energetice. În cadrul evenimentului s-a discutat proiectul Regulilor pieței gazelor naturale, elaborat de compania WECOM, precum și conceptul pieței gazelor naturale ce se propune, informează Deschide.md.
În proiectul Regulilor pieței gazelor naturale se prevăd principiile funcționării pieței gazelor naturale, inclusiv introducerea  modalității de echilibrare, care se va efectua prin intermediul unei entități de echilibrare independente sau ca atribuții ale operatorului sistemului de transport.
De asemenea, s-a discutat despre zona de echilibrare a Republicii Moldova, drepturile și obligațiile operatorului sistemului de transport și ale părților responsabile de echilibrare.
Cei prezenți la seminar au pus în discuție structura pieței gazelor naturale, principiile de organizare și funcționare a pieței gazelor naturale, în funcție de modelul aplicat. Consultanții companiei WECOM au răspuns la întrebările referitoare la aplicabilitatea Regulilor pieței gazelor naturale și a Conceptului elaborat.
Potrivit Legii cu privire la gazele naturale, una dintre funcțiile Agenției în domeniul reglementării pieței gazelor naturale este elaborarea Regulilor pieței gazelor naturale. Principalul obiectiv al acestui act este stabilirea cadrul legal pentru efectuarea tranzacțiilor de vânzare-cumpărare pe piețele gazelor naturale angro și cu amănuntul din Republica Moldova.
Menționăm că la seminar au fost invitați toți participanții pieței gazelor naturale din Republica Moldova (furnizori, operatori ai sistemelor de transport și de distribuție) precum și reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"