NordNews
Avem ce spune

Noile drone cu care Ucraina atacă navele ruse din Marea Neagră: „Sunt mai rapide decât orice altceva”

Ucraina a permis unei echipe CNN acces la noua sa dronă navală, cu ajutorul căreia încearcă să limiteze operațiunile flotei ruse în Marea Neagră. Drona, concepută pentru a ataca navele din flota rusă a Mării Negre, are sute de kilograme de explozibili și poate lovi ținte la 800 de kilometri distanță, scrie digi24.ro

Drona proiectată și fabricată în Ucraina este controlată de la distanță și poate fi folosită și pentru misiuni de recunoaștere și supraveghere, printre altele. Un pilot de dronă cu numele de cod „Rechinul” a spus pentru CNN că drona este ușor de operat și că a reușit să perturbe mișcările Marinei Ruse.

O înregistrare video publicată de CNN arată drone care străpung apărarea rusă și lovesc atât nave, cât și portul principal al Flotei ruse a Mării Negre. Dezvoltatorul dronei a spus că apărarea rusă este ineficientă împotriva dronelor, deoarece navele Rusiei au fost concepute pentru a ataca alte nave și nu ținte atât de mici. „Sunt mai rapide decât orice altceva în Marea Neagră”, a spus dezvoltatorul. „Echipamentul Rusiei este din secolul 20, iar al nostru este din secolul 21”, a adăugat el.

Capacitățile dronei au fost, de asemenea, vizibile într-un atac asupra podului Kerci săptămâna trecută. Podul lung de aproximativ 19 kilometri este o rută cheie între Rusia și Crimeea, o zonă pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. Ucraina a folosit două dintre dronele sale maritime pentru a lovi podul, avariindu-l grav. Ucraina a refuzat să spună câte drone a produs până acum sau câte intenționează să mai producă. Dronele au jucat un rol cheie în războiul declanșat de Rusia în Ucraina și s-au dovedit neprețuite pentru ambele părți.

Au oferit atât Moscovei, cât și Kievului capacități de recunoaștere și de atac și au fost folosite pentru a face de toate, de la reperarea artileriei până la lovirea infrastructurii civile. „Aceste drone sunt concepute pentru a distruge navele și flota. Astfel de arme sunt folosite cu destul de mult succes și îi îngrozesc pe ruși,” spune „Rechinul”, ghidând o dronă de la stația sa de control.

Cred că va dura 5-10 ani sau chiar mai mult până când rușii vor putea contracara în mod eficient acest tip de echipament. Sunt 100 de ani între noi”, adaugă el.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"