NordNews
Avem ce spune

„Nu există corturi, nici ajutor, nimic”. Sirienii se plâng că au fost uitați de comunitatea internațională

Cutremurul din 6 februarie a făcut ravagii atât în Turcia, cât și în Siria, dar efortul internațional de ajutor a fost zădărnicit de granița dintre cele două state. În sudul Turciei, mii de salvatori cu unelte moderne, paramedici și câini special antrenați au blocat străzile și încă lucrează pentru a găsi supraviețuitori. În partea de nord-vestul a Siriei, controlată de rebeli, nu se mai derulează nicio operațiune, scrie libertatea.ro

Cutremurul a înghițit casa lui Abu Ala din Bsania, în provincia Idlib din Siria, și a luat viața a doi dintre copiii săi. Confruntat cu pierderea copiilor, bărbatul trebuie să se descurce acum fără a avea un acoperiș deasupra capului.

„Dormitorul este acolo, asta e casa mea”, spune el, arătând spre mormanul de moloz. „Soția mea, fiica mea și eu dormeam aici – Wala, fiica mea de 15 ani, era la marginea camerei, spre balcon. Un buldozer a reușit să o găsească, am luat-o și am îngropat-o”, povestește el.

Forța de Apărare Civilă Siriană – cunoscută și sub numele de Căștile Albe – care operează în zonele deținute de rebeli, a făcut tot ce a putut pentru a găsi supraviețuitori, folosind târnăcoape și răngi. Salvatorii, care primesc finanțare de la guvernul britanic, nu au echipament modern de salvare.

Abu Ala începe să plângă când descrie cum l-a căutat pe fiul său de 13 ani, Ala. „Am tot săpat până a doua zi seara. Dumnezeu să dea putere acelor oameni. Au trecut prin iad să-l dezgroape pe băiatul meu”. Bsania nu era o localitate importantă, dar reprezenta acasă pentru Abu Ala. Șiruri de blocuri moderne, cu balcoane care dau peste peisajul rural sirian spre Turcia. Abu Ala descrie localitatea ca fiind o comunitate înfloritoare. „Am avut vecini drăguți, oameni drăguți. [Ei] sunt morți acum”.

„Ce urmează să fac?”, întreabă el acum. „Nu există corturi, nici ajutor, nimic. Nu am primit decât mila lui Dumnezeu până acum. Și sunt aici lăsat să cutreier străzile”, spune el.


„Nimeni nu a răspuns”

Căști Albe au oprit căutările pentru găsirea de supraviețuitori. „Am încetat să căutăm supraviețuitori după ce au trecut mai mult de 120 de ore”, spune Ismail al Abdullah „Am încercat tot posibilul să ne salvăm oamenii, dar nu am putut. Nimeni nu ne-a ascultat”.

El deplânge o lipsă de implicare a comunității internaționale pentru a sprijini Siria precum a făcut-o cu Turcia. „De la prima oră am cerut acțiuni urgente, ajutor urgent. Nimeni nu a răspuns. Ei doar spuneau: «Suntem cu tine», nimic altceva. Am spus că avem nevoie de echipament. Nimeni nu a răspuns”.

În afară de câțiva medici spanioli, nicio echipă internațională de ajutor nu a ajuns în această parte a Siriei care reprezintă o enclavă de rezistență față de conducerea lui Bashar al-Assad. Sub protecția Turciei, ea este controlată de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), un grup islamist care a fost cândva afiliat al-Qaeda. Grupul a întrerupt aceste legături, dar aproape toate guvernele externe refuză orice relație.

La mai bine de un deceniu după războiul civil din Siria, cei 1,7 milioane de oameni care trăiesc în această zonă continuă să se opună guvernării președintelui Assad. Ei trăiesc în tabere improvizate și în adăposturi nou construite. Majoritatea au fost strămutați de mai multe ori, așa că viața aici era deja foarte grea înainte de cutremur.

Ajutorul internațional care ajunge în această parte a Siriei este mic. Multe dintre victimele cutremurului au fost duse la spitalul Bab al-Hawa, care este sprijinit de Syrian American Medical Society. Au tratat 350 de pacienți imediat după seim, spune chirurgul general dr. Farouk al Omar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"