NordNews
Avem ce spune

Nu vom îngheța. Moldovagaz a transferat către Gazprom plata pentru gazele naturale

Reprezentanții SA „Moldovagaz” anunță că au transferat către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale consumate în octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie curent, scrie Zdg. 

Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat în lectura a doua, în cadrul ședinței plenare din 25 noiembrie, modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care prevede alocarea mijloacelor financiare pentru majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom” cu 1,7 de milioane de lei, în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului și pentru consumul curent.

Dat fiind că, în vederea executării pct.4), 5) și 6) ale Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr.1 din 22 octombrie 2021, din suma indicată în articolul 6 alin. (1) lit. d) din Legea bugetului pentru anul 2021, 306 216 500 lei au fost deja utilizați pentru majorarea capitalului social al S.A. Energocom, ASP în calitate de unic acționar al Energocom, urma să solicite Ministerului Finanțelor, alocarea din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021, Societăţii pe Acţiuni „Energocom” mijloace financiare în sumă de 1.393.783.500 lei.

SAP „Gazprom” a notificat SA „Moldovagaz” despre intenția de sistare a livrării gazelor naturale în decurs de 48 de ore din momentul recepționarii notificării respective, în legătură cu neexecutarea obligațiilor contractuale privind achitarea consumului curent de gaze pentru luna octombrie curent în suma de 43 138 066,91 dolari SUA și a avansului în mărime de 50 % pentru gazele naturale furnizate în luna noiembrie 2021 în suma de 35 140 380,00 dolari SUA.

Datoria R. Moldova față de Gazprom s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna respectivă nu a acoperit diferența, a mai declarat pe 23 noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu.

Gazprom a anunțat anterior că intenționează să sisteze livrarea de gaze naturale în R. Moldova, din motiv că nu sunt achitate plățile în termenul stabilit, a declarat Sergey Kupriyanov, secretarul de presă al președintelui Consiliului de Administrație al Gazprom.

Pe 29 octombrie curent, după o serie de negocieri, contractul de livrare a gazelor naturale dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru cinci ani în condiții reciproc avantajoase a anunțat, oficial, gigantul rus printr-o notă informativă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata