
Potrivit poliției de frontieră, numărul cazurilor de trafic ilicit de bani în anul 2022 a sporit față de anul precedent.
Statistica demonstrează o creștere de peste 140% a cazurilor de contracarare a tentativelor de transportare a mijloacele financiare nedeclarate în anul precedent, în comparație cu anul 2021. Astfel că, pe parcursul anului 2022 au fost consemnate 24 de incidente și documentate 27 de persoane, iar în anul 2021 – doar 10 cazuri și 11 persoane cercetate.
Din cele 27 de persoane documentate pentru trafic ilicit de bani, circa 50% sunt de cetățenie ucraineană, urmând persoane din R. Moldova, Federația Rusă, România, Tadjikistan, Armenia și Turcia.
Totodată, principalele rute la care au fost depistate persoanele ce nu au declarat banii sunt cu destinație la Istanbul, Tel Aviv, Varșovia, Viena, Milano, Londra etc.
Conform procedurilor de control al trecerii frontierei de stat pe sensul de ieșire din Moldova, în timpul scanării bagajelor de mână erau depistate sumele de bani nedeclarați. După competență, cazurile erau transmise colegilor de la Serviciul Vamal pentru continuarea cercetărilor și luarea măsurilor legale ce se impun.
Poliția de frontieră îndeamnă toți cetățenii care intenționează să transporte sume bănești care depășesc pragul valoric de 10.000 de euro, să declare în scris valorile valutare organului vamal al Republicii Moldova. În caz contrar, persoanele care nu au declarat sunt sancționate contravențional sau penal, după caz, iar diferența nedeclarată poate fi confiscată.
Evidența circulației transfrontaliere a numerarului reprezintă o măsură necesară pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și a infracțiunilor de contrabandă.