NordNews
Avem ce spune

Numărul cazurilor de tuberculoză în R. Moldova scade

Numărul cazurilor de tuberculoză în R. Moldova scade. Este declarația managerul regional pentru Europa de Est și Asia Centrală al Fondului Global al ONU de luptă contra SIDA și Tuberculozei, Dumitru Latichevschi. El a mai menționat că dacă în anul 2003, în țara noastră se atestau 8000 de cazuri de tuberculoză, atunci, în prezent acestea au scăzut până la 2000. 

„În 2003, atunci când Fondul Global și-a început funcționarea în Republica Moldova, s-au depistat un număr record de peste 8000 de cazuri. Cifrele la care stăm acum sunt de peste 2000. Concentrația de tuberculoză este mare în penitenciare, iar transmiterea este favorizată de densitatea din instituție. Însă, partea pozitivă este că penitenciarele depistează foarte activ, serviciul medical al penitenciarelor reprezintă de fapt un filtru al tuberculozei”, a menționat Dumitru Latichevschi.

În Republica Moldova, Fondul Global este donatorul principal în controlul tuberculozei și HIV/SIDA. R. Moldova beneficiază de un grant de țară consolidat, oferit de Fondul Global, pentru perioada 2021 – 2023, în valoare de peste 18 milioane de euro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"