NordNews
Avem ce spune

Numărul cetățenilor din R. Moldova care trăiesc în sărăcie este în creştere

Numărul moldovenilor care trăiesc la limita existenţei este în creştere. În 2019, aproape 11 la sută din populaţia ţării a trăit în sărăcie extremă cu venituri de până la 1.700 de lei lunar. Datele au fost prezentate de Biroul Naţional de Statistică, relatează trm.md. 

Conform datelor statistice oficiale, incidenţa sărăciei absolute în 2019, adică a celor care au avut venituri de 2.100 de lei, a fost de 25 la sută.

În acelaşi timp, studiul arată că moldovenii care locuiesc în mediul rural sunt mai săraci decât cei din mediul urban. Trei din zece locuitori din sate trăiesc în sărăcie absolută, iar în oraşe doar unul din zece.

Cifrele arată că oamenii din sudul ţării au avut cele mai mici venituri, adică de peste 40%, urmaţi de cei din centru cu aproximativ 30 la sută, iar pe locul trei se află cetăţenii din nord cu circa 28 la sută.

Totodată, stastistica arată că locuitorii din Chişinău obţin cei mai mulţi bani. În capitală, incidenţa sărăciei absolute este de doar patru procente.

Potrivit analizei, situaţia financiară a moldovenilor este influenţată de nivelul de educaţie şi domeniul în care activează.

În familiile în care membrii nu au studii sau le au doar pe cele primare, incidenţa sărăciei este de circa 80 la sută. În cazul celor cu studii medii generale, coeficientul este de peste 27%, iar în familiile în care membrii au studii colegiale, rata sărăciei este de 17 la sută. Coeficientul este de aproape cinci procente în cazul celor cu studii superioare.

Datele mai arată că cele mai mici venituri au persoanele care muncesc în agricultură, incidenţa sărăciei fiind de peste 43 la sută, urmaţi de lucrătorii pe cont propriu, pensionari şi cei care trăiesc din transferurile de peste hotare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata