NordNews
Avem ce spune

Numărul infracțiunilor comise la beție este în scădere

Numărul infracțiunilor comise în stare de ebrietate în republică este în scădere. Cel puțin asta arată harta Consecințelor Consumului de Alcool pentru primele șase luni ale anului 2018, prezentată de  Direcția Generală Securitate Publică a Inspectoratului General al Poliției.

 
Astfel,  în prima jumătate a anului, au fost înregistrate 1331 infracțiuni comise în stare de ebrietate, cu 16,5% mai puțin decât în primele șase luni ale lui 2017. Din acestea, majoritatea sunt infracțiuni considerate ușoare, iar 86% sunt infracțiuni comise în domeniul transportului, unde predomină șofatul în stare de ebrietate.
 
Deși, infracțiunile comise pe fon de consum de alcool sunt în ușoară scădere, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, se atestă totuși o anumită creștere a conflictelor soldate cu omoruri sau vătămări corporale grave. În municipiul Chișinău cifra ajunge la 714 infracțiuni.
 
Harta a fost elaborată cu scopul informării și responsabilizării comunității, societății civile și autorităților publice competente cu privire la consecințele consumului de alcool pentru a fi luată atitudine și întreprinse acțiuni concrete cu scopul prevenirii și combaterii acestui flagel.
 
Totodată, harta permite o mai bună și eficientă planificare a acțiunilor de prevenire ale Poliției pentru a reduce numărul infracțiunilor comise în stare de ebrietate. 
 
Menționăm că Poliția a venit cu propuneri privind ameliorarea situației în acest domeniu printre care sunt: modificarea cadrului legal, asigurarea unei monitorizări și control mai strict privind comercializarea băuturilor alcoolice în locurile publice (stații PECO, magazine, supermarkete, etc.), includerea berii si a vinului în categoria băuturilor alcoolice, etc.

Harta 2018

 

Harta 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"