NordNews
Avem ce spune

O neînțelegere între gravide și Centrul Perinatologic din Bălți

Viitoarele mămici nu mai au dreptul, conform noului ordin elaborat de Sergiu Rotari, șeful Spitalului Municipal din Bălți, să-și aleagă medicul obstetrician care să asiste la naștere: adevăr sau minciună?
 
Acum o lună, la Centrul Perinatologic din Bălți au fost introduse  reguli noi: viitoarele mămici  au dreptul de a-și alege medicul care va asista la naștere doar cu condiția că vor adresa o cerere directorului Centrului Perinatologic cu o luna înăinte de data preliminară a nașterii. Pe urmă, medicul ales poate doar asista la naștere, dar nu poartă responsabilitate nici pentru sănătatea mamei, nici pentru cea a nou-născutului, responsabilitatea și-o asumă în totalite doar medicul de gardă. Din cauza informării insuficiente, s-a produs o neînțelegere între Administrația Centrului și viitoarele mămici, ele exprimându-și nemulțumirea în diferite moduri.

 

„Nu sunt de acord, eu aș prefera să nasc la medicul obstetrician pe care îl cunosc. Da, aștept primul copil și vreau să nasc la acel medic, care îmi veghează sarcina. –Cum veți proceda în situația dată? Voi merge la primărie la domnul Mahu, pentru o consultație. Vreau să merg mai departe să rezolv problema”, se plânge o viitoare mămică.
 
Decizia șefului Spitalului Municipal a căzut ca un trăsnet din senin pentru toate pacientele Centrului Perinatologic. Viitoarele mamici sunt nedumerite, ele nu știu cum să procedeze intr-o astfel de situație. Trebuie să spunem că primele expresii ale nemulțumirii au apărut pe rețelele de socializare la scurt timp după luarea deciziei. Unele viitoare mame cer sfaturi, altele spun că chiar nu au treabă cu ordinul domnului Rotari și vor face așa, cum au avut în plan și până acum. Dar sunt și doamne care apreciază noul regulament.

captura foto: facebook.com

 
Unii medici consideră că aceste nemulțumiri sunt lipsite de esență și le compară pe viitoarele mămici cu cumpărătorii de încălțăminte, care își aleg „ pantofi după buzunarul lor”.
 
În urma discuției cu Sergiu Rotari, șeful Spitalului Municipal din Bălți, am aflat că mămicile au fost duse în eroare de medicii interesați să nu schimbe nimic într-un sistem de estorcare a mitei, stabilit de mai mult timp. Administrația Spitalului Municipal Bălți vrea doar, ca prin acest ordin, să protejeze pacienții săi de „cheltuieli suplimentare”, la care ar fi impuși de anumiți medici. Ordinul presupune că, orice persoană care dorește ca anume medicul care a supravegheat sarcina să asiste la naștere, trebuie doar să discute cu  Carolina Frumusachi, directorul Centrului Perinatal din Bălti și să scrie doar o simplă cerere.

 

„Circulă aceste informații lansate de acei medici, care cred că au dreptul să facă ce vor ei și cum vor ei, iar ceilalți 25 de medici ginecologi trebuie să-și aștepte rândul. Toți trebuie să lucreze conform fișei postului și conform programului de muncă.  Nu doar unu – doi medici să primească nașterile. Nimeni nu împiedică medicul să ia parte la naștere, să fie clar asta. Dacă cineva  dintre femeile gravide vrea ca medicul care îi veghează sarcina să asiste la naștere, atunci trebuie doar să depună o cerere cu o lună înainte de naștere. Cererea este examinată în colectiv, apoi se ia o decizie, astfel își argumentează ordinul șeful Spitalului Municipal din Bălți
 
Conform datelor Biroului Național de Statistică în municipiul Bălți s-au născut în perioada 2010-2016 – 8939 de micuți.
 

1 Comentariu
  1. ЭДУАРД spune

    Круто!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"