NordNews
Avem ce spune

O nouă agenție de stat urmează să fie înființată în R. Moldova. Ce misiune va avea aceasta

O nouă agenție de stat urmează a fi creată în Republica Moldova. Este vorba despre Agenția Feroviară care va fi subordonată Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Agenția va avea misiunea de a asigura implementarea politicilor statului în domeniul transportului feroviar și supravegherea respectării de către persoanele fizice și juridice a cadrului normativ în acest domeniu pentru asigurarea siguranței traficului feroviar, a calității şi inofensivității serviciilor de transport feroviar.

În același timp, Agenția va realiza funcțiile cu care a fost abilitată, în următoarele domenii:

  1. transport feroviar național și internațional;
  2. siguranța transportului feroviar;
  3. certificarea mecanicilor de locomotivă;
  4. supravegherea pieței privind subsistemele feroviare (conformitatea cu specificațiile tehnice de interoperabilitate);
  5. organizarea și gestionarea contractelor de servicii publice de transport feroviar;
  6. protecția consumatorilor în domeniul transportului feroviar;
  7. respectarea condițiilor de autorizare conform domeniului aferent.

La prima etapă, noua entitate va avea un efectiv-limită în număr de 28 de angajați, inclusiv director și director adjunct.

Potrivit autorităților, necesitatea constituirii Agenției Feroviare este condiționată, inclusiv, de angajamentele prevăzute în cadrul Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Programului „Moldova, măsuri în situație de urgență, reziliență și competitivitate. Operațiunea de politici de dezvoltare”, negocierile căruia au fost inițiate în temeiul Decretului Președintelui Republicii Moldova nr.462/2022 și Acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Programului „Moldova, măsuri în situație de urgență, reziliență și competitivitate. Operațiunea de politici de dezvoltare”, negocierile căruia au fost inițiate în baza Decretului Președintelui Republicii Moldova nr.461/2022.

Agenția ar urma să-și înceapă activitatea în septembrie 2022.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"