NordNews
Avem ce spune

O nouă creștere de preț.Termoelectrica vrea majorarea costului la căldură cu 650 de lei pentru o gigacalorie

Termoelectrica anunță că a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ajustarea extraordinară a prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către Termoelectrica SA cu aplicarea din 01 noiembrie 2021. Instituția motivează că necesitatea ajustării extraordinare este influențată de majorarea prețurilor la gazele naturale procurate cu cca 115,3 % (de la 4018 lei/1000 m3  fără TVA conform structurii prețului/tarifului în vigoare la 8650,2 lei/1000 m3  fără TVA), scrie Realitatea.

Actualmente, Termoelectrica SA aplică din martie 2020 prețul la energia electrică produsă de 116 bani/kWh (fără TVA) și tariful pentru energia termică  – de 1122 lei/Gcal (fără TVA), fiind inclus în structura tarifelor prețul de procurare a gazelor naturale de 4018 lei/1000m. Conform estimărilor Termoelectrica SA, prețul pentru energia electrică produsă ar urma să crească cu 121 bani/kWh, până la 237 bani/kWh (fără TVA), iar tariful pentru energia termică livrată consumatorilor ar urma să crească cu 650 lei/Gcal, până la 1772 lei/Gcal (fără TVA), se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit Termoelectrica, ajustarea tarifelor în regim de urgență are drept scop neadmiterea acumulării datoriilor și intrarea în incapacitate de plată din cauza neacoperirii consumului de gaze naturale din structura tarifelor în vigoare în contextul în care Termoelectrica SA procură cca 32,7 la sută din tot volumul de gaze naturale furnizate de S.A. Moldovagaz.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata