NordNews
Avem ce spune

O nouă lege cu scopul de a susține dezvoltarea zonelor rurale

Parlamentul a aprobat o nouă lege cu privire la Grupurile de Acțiune Locală (GAL), scopul căreia este crearea cadrului legal privind constituirea și funcționarea grupurilor de acțiune locală. Grupurile de Acțiune Locală vor fi organizate sub formă de asociații nonprofit, apolitice, cu statut de persoane juridice, create în scopul elaborării și implementării strategiilor de dezvoltare locală în cadrul Programului LEADER, în bază de parteneriat teritorial stabilit la nivel local între sectoarele public, antreprenorial și civic.

Noua lege cuprinde amploarea și complexitatea abordării LEADER, și anume constituirea, activitatea, reorganizarea și lichidarea grupurilor de acțiune locală, în calitate de entitate juridică.

Implementarea legii va crea beneficii sociale – acoperirea unui număr semnificativ de beneficiari; beneficii economice – crearea unui număr considerabil de locuri de muncă și afaceri viabile ce urmează să funcționeze în zonele rurale; beneficii fiscale – stimularea activității economice a localităților rurale ce va favoriza ulterior contribuțiile beneficiarilor în bugetul de stat.

Prevederile prezentei legi stabilesc statutul juridic, scopul și sarcinile grupurilor de acțiune locală; principiile de activitate ale grupurilor de acțiune locală și principiile Programului LEADER; calitatea de membru și procedura de constituire a grupurilor de acțiune locală; procedura de înregistrare a grupurilor de acțiune locală, drepturile și obligațiunile membrilor acestora; organele de conducere ale grupurilor de acțiune locală; managementul financiar intern al grupurilor de acțiune locală; monitorizarea și supravegherea grupurilor de acțiune locală.

În prezent, Programul LEADER în Republica Moldova se implementează doar cu suportul financiar al partenerilor de dezvoltare – UE, Polonia, Elveția, SUA

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata