NordNews
Avem ce spune

O nouă meserie a fost înregistrată în R. Moldova

Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova a aprobat standardul de calificare pentru o nouă profesie, cea de „Îngrijitor la domiciliu”. Acest lucru va contribui la degrevarea sistemului de stat al serviciilor de îngrijire la domiciliu, prestate persoanelor în vârstă sau vulnerabile, scrie MOLDPRES. 

Noul standard de calificare va permite instituțiilor acreditate să formeze specialiști în acest domeniu și urmează să fie inclus în programele naționale de formare profesională inițială și continuă.

Potrivit Marianei Negrean, directorul Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” și specialist principal în cadrul Comisiei Nursing, necesitatea unei astfel de profesii survine ca urmare a cererii mari resimțite în serviciile de îngrijire la domiciliu.

Calificarea de Îngrijitor la domiciliu o poate obține orice persoană care va absolvi un programul de formare, beneficiind după absolvire de posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii în instituțiile prestatoare de servicii sociale și medicale, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare.

Astfel, print-un efort conjugat al Caritas Cehia cu autoritățile centrale, apariția profesiei de îngrijitor la domiciliu, precum și a programului de formare a noilor specialiști, va descrește considerabil povara resimțită de sistemul de îngrijiri dedicate persoanelor în etate și celor vulnerabile.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"