NordNews
Avem ce spune

O școală profesională din Bălți ar putea vinde energie electrică

Școala Profesională nr.4 din municipiul Bălți ar putea furniza energie electrică în rețeaua orășenească. Acest lucru va fi posibil grație unui proiect implementat pe bani europeni, proiect care prevede dotarea instituției de învățământ cu un sistem modern de panouri fotovoltaice. Directorul școlii, Vasile Dobrogean, a menționat că valoarea proiectului este de 25 de mii de euro. Directorul instituției de instruire profesională a remarcat că utilajul modern va permite, totodată, instruirea calificată a viitorilor specialiști, iar veniturile provenite din vânzarea energiei electrice vor fi utilizate pentru susținerea procesului de instruire
Secretarul de Stat în domeniul Educației, Angela Cutasevici, care a participat marți, 24 aprilie, la lansarea sistemului fotovoltaic, a menționat că proiectul-pilot a fost implementat în rezultatul semnării în 2013 a Acordului de colaborare tripartit între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Școlii Profesionale nr. 4 din mun. Bălți și Fundației Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED).
“Am ferma convingere că acest proiect va fi unul de success. Această încredere o transmite echipa Fundației Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein, care pe parcursul colaborării cu ministerul nostru a demonstrat calitate, eficiență și acțiuni bazate pe rezultate. Un avantaj al acestui proiect este generarea de noi venituri, o activitate care ia tot mai mare amploare în cadrul sistemului de învățământ profesional tehnic și sper ca în următoarea perioadă să aprobăm un cadru normativ eficient pentru instituțiile de învățământ din perspectiva economico-financiară, astfel încât acestea să poată obține  venituri proprii, dar și mai important – să ofere elevilor posibilitatea de a fi instruiți și pregătiți pentru încadrarea în câmpul muncii”, a declarat  Angela Cutasevici.
Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) susține sistemul învățământului profesional tehnic secundar (ÎPTS) din Republica Moldova încă din 2008. Una dintre numeroasele activități realizate în domeniul ÎPTS este susținerea materială a școlilor – partenere, sprijin financiar care a atins în ultimii 9 ani cifra de 2 milioane  de euro. Astfel, numai Scoala Profesională nr.4  din Bălți a beneficiat în ultimii doi ani de proiecte în valoare de  2,3 mln de lei.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"