NordNews
Avem ce spune

,,O soluţie diplomatică este totuşi posibilă şi de preferat dacă Rusia alege această cale”. Declarațiile Secretarului de stat al SUA

O ,,soluţie diplomatică” este încă posibilă, dacă Moscova acceptă dialogul pentru a dezamorsa criza din jurul Ucrainei, a declarat, vineri, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, într-o conferinţă de presă la Washington, relatează AFP.
,,Suntem gata să răspundem cu forţă la o nouă agresiune rusă. Dar o soluţie diplomatică este totuşi posibilă, şi de preferat, dacă Rusia alege această cale”, a precizat şeful diplomaţiei americane, înainte cu o săptămână de discuţii între Occident şi Moscova.

Statele Unite nu se vor lăsa ”distrase” de cererile Rusiei de a împiedica Ucraina să adere la NATO, a afirmat, de asemenea, Antony Blinken.

,,Rusia cere acum ca Statele Unite şi NATO să semneze tratate pentru a retrage forţele NATO staţionate pe teritoriul aliaţilor în Europa Centrală şi de Est şi pentru a interzice Ucrainei să adere la NATO şi vrea să ne antreneze într-o dezbatere despre NATO, mai degrabă decât să ne concentrăm asupra subiectul fierbinte al agresiunii sale împotriva Ucrainei. Nu ne vom lăsa distraşi de acest lucru”, a afirmat responsabilul american.

Occidentul şi Ucraina acuză de mai multe săptămâni Rusia că trimite zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina în vederea unei potenţiale invazii şi l-au ameninţat clar pe preşedintele rus Vladimir Putin cu sancţiuni ,,masive” şi fără precedent dacă va ataca din nou statul vecin.

Moscova cere la rândul său un acord care să cuprindă garanţii obligatorii din punct de vedere juridic că NATO nu se va mai extinde şi va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata