NordNews
Avem ce spune

O sută de zile în greva foamei pe teritoriul Rusiei

Cineastul ucrainean Oleg Sențov se află în greva foamei timp de 100 de zile. Purtătorul de cuvânt al MAE de la Kiev Mariana Beța a scris la 21 august pe Twitter „100 de zile în greva foamei pentru Oleg Sențov. O cifră îngrozitoare. Cerem Rusiei să-l elibereze imediat pe Sențov”, scrie bucpress.eu
Kievul a solicitat statelor din Occident să facă presiuni pe lână Rusia, astfel încât Sențov să fie eliberat cât mai repede posibil. La 13 iulie, mama cineastului s-a adresat către președintele rus Vladimir Putin cu rugămintea să-l grațieze pe Sențov. Autoritățile ruse au comunicat că pentru grațiere este nevoie de o solicitare semnată personal de Oleg Sențov.  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a repetat că o graţiere nu poate fi acordată decât la cererea deţinutului, ceea ce Oleg Senţov a refuzat categoric.
În cadrul unei emisiuni realizate de Radioul Ucrainean împreună cu Radio Svoboda, Zoia Svetova, militantă rusă pentru drepturile omului, care l-a vizitat recent pe Sențov a comunicat că Oleg nu are intenţia să renunţe la greva foamei, în pofida deteriorării stării sale de sănătate: „Sențov mi-a spus că starea sănătății lui poate să devină critică și atunci el va fi dus în secția de reanimare, care nu este departe. El vrea şi speră să trăiască, dar nu are intenţia să renunţe la greva foamei, în pofida deteriorării stării sale de sănătate El nu este un sinucigaş, ci vrea şi speră să trăiască. El m-a făcut să mă gândesc la un bolnav de cancer convins că va învinge tumoarea şi că va trăi. Am înţeles că nu are intenţia să renunţe la greva foamei înainte de eliberarea deţinuţilor politici ucraineni. Această forţă de spirit îi dă puterea de a suporta aceste condiţii de detenţie şi speranţa că exigenţele sale vor fi ascultate mai devreme sau mai târziu” – a indicat Zoia Svetova, care a putut să discute două ore cu cineastul ucrainean într-o închisoare din vestul Siberiei.
Oponent al anexării Crimeii de către Moscova în 2014, Oleg Senţov a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „terorism” şi „trafic de arme” în urma unui proces denunţat de către Kiev, Uniunea Europeană şi SUA. Aflat în greva foamei din 14 mai, cineastul de 42 de ani cere eliberarea „tuturor prizonierilor politici” ucraineni deţinuţi în Rusia.
Potrivit Agerpres, ambasadorii G7 la Kiev, precum şi numeroase personalităţi din lumea culturală au cerut eliberarea sa. Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a făcut „mai multe propuneri” lui Vladimir Putin în cursul unui apel telefonic cu scopul „de a găsi în mod urgent o soluţie umanitară” pentru Oleg Senţov. Preşedintele Republicii i-a spus preşedintelui Putin că este îngrijorat cu privire la starea de sănătate a lui Sențov, care pare să se degradeze periculos, şi necesitatea ca Rusia să găsească urgent o soluţie umanitară la această situaţie, anunţă Palatul Élysée într-un comunicat.
Cineaştii cehi vor intra în greva foamei, în semn de solidaritate cu regizorul ucrainean Oleg Senţov, aflat într-o închisoare din Siberia – potrivit Radio Praga, citat de Radio Chișinău. Unul dintre inițiatorii grevei foamei este regizorul Vít Janeček, în vârstă de 48 de ani, autor a peste 15 filme. Cu toate că presa nu menţionează detalii referitoare la această acţiune a reprezentanţilor cinematografiei din Cehia, Radio Praga aminteşte că mai mulţi regizori cehi au cerut anterior deputaților și senatorilor din ţara lor să-şi exprime susţinerea faţă de ucraineanul Oleg Senţov şi să solicite autorităţilor din Rusia eliberarea regizorului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"