Tânăra moldoveancă, Inna Jeleascova, alias iZZY iZVNE, ne duce faima prin arta graffiti în mai toată Europa. Deși artista în vârstă de 28 de ani este economist de profesie, aceasta a ales o altă cale, decât calcularea cifrelor și cotelor de la bursă. Acum 8 ani, a îndrăgit lumea de graffiti, iar de atunci a devenit cunoscută în Franța, Suedia, Germania, România, Portugalia și Cipru.
Obosită, flămândă, dar cea mai fericită din lume – așa se simte Inna atunci când stă în fața pereților, acoperiți cu vopsea, pe care urmează.
,, Am făcut cunoștință cu arta prin cultura graffitilor, până în acel moment nu mi-a plăcut deloc să pictez. Totul a pornit din pasiunea pentru hip-hop, atunci când încercam să cunosc totul legat de această cultură. Și iată, când am cunoscut graffiti, m–a absorbit complet. Ulterior, cel mai mare obiectiv al meu era să-mi găsesc stilul special/personal, ceva ce pot să arăt lumii. De fapt, stilul meu a fost format în 2 săptămâni. Din acel moment, mă simt împlinită, pentru că știu deja ce încercam să găsesc toți acești ani și ce pot să arăt.” , a spus Inna Jeleascova.
Luna iunie iZZY iZVNE a petrecut-o în universul culorilor. Artista a reprezentat Republica Moldova la festivalurile de picturi murale din Suedia, Franța și Portugalia.
,, Prima mea pictură cu adevărat mare am realizat-o pe peretele unui bloc din Suedia. Schița pentru o asemenea lucrare o aveam de un an și iată că am găsit peretele perfect. Pentru Festivalul din Franța am realizat o pictură în stilul meu cosmic, pe peretele unui bloc cu 7 etaje, grafitti la care am muncit 6 zile. De asemenea, sunt mândră că am reușit să realizez o comandă comercială mare în Emiratele Arabe Unite, de asemenea, în stilul meu propriu, care constă în forme 3D și caligrafie.”, a spus pictorița.
În anul 2014, iZZY iZVNE a fost inclusă în cartea celor mai buni artiști graffiti din Europa, regăsindu-se în clasamentul „100 European Graffiti Artists”.
,, Am inspirație din spațiu și, prin stilul meu, mă strădui să arăt cât de adâncă poate fi realitatea din spatele unui simplu zid gri. Am ajuns la acest pseudonim de la numele Izzy, care este preluat de la un personaj de desene animate, iar izvne a apărut mai târziu, acesta este un cuvânt rus care înseamnă „nu din această lume. ”, a adăugat Inna.
Graffiti a existat încă din antichitate, în perioada Greciei antice și a Imperiului Roman. Cu cât locul este mai privat, mai ilegal, cu atât realizarea unei graffiti este o performanță mai mare. Din această cauză, o să găsim o mulțime de graffiti-uri în stațiile de metrou/autobuz. Graffiti-ul nu e doar un simplu text, ci este un desen care trebuie să fie cât mai complicat și mai diferit de altele, pentru a atrage atenția. Fiecare graffitist/grup de graffitiști are tag-ul său/tag-ul grupului.(tag-ul este un desen propriu pe care numai el/ei îl fac) Tag-urile personale sunt de obicei formate din 4 caractere si cele ale grupului au de regulă 3. Există și grupuri anti-graffit cum ar fi „Vandal Squad”, care a făcut un program pe calculator Graffiti Studio în care faci graffiti pe orice, fără a mai „mâzgăli” pereții adevărați. Mai nou, au fost stabilite locuri speciale pentru graffiti, dar aproape nimeni dintre artiști nu vine, pentru că e…legal.
O tânără din Moldova a cucerit Europa prin graffiti

Articolul precedent
O bătrână de 79 de ani din Fălești a fost violată de un bărbat de 30 de ani