NordNews
Avem ce spune

O troiță va fi ridicată în satul Sofia în memoria basarabenilor răpuşi de foametea din 1946-1947

Un crucifix va fi sfinţit în Ziua înălţării Domnului în satul Sofia din raionul Drochia în memoria a 683 de consăteni, răpuşi de foamete în anii 1946-1947, relatează trm.md.
 
„Iniţiativa monumentului este a Asociaţiei băştinaşilor. Noi demult doream acest lucru, fiindcă acest mormânt comun era lăsat fără îngrijire”, a spus Aurelia Mocanu.
Publicistul şi sociologul Nicolae Schiţco , originar din această localitate, consideră că nu în fiecare localitate sunt cunoscute listele integrale ale celor decedaţi în timpul foametei din anii 1946-1947.
„Foametea din anii 1946-1947 a fost o durere mare a poporului nostru. Multă lume a murit cauza fiind înfometarea organizată”, a declarat, sociologul Nicolae Schiţco.
De menţionat că în fosta RSSM potrivit unor date  incomplete, în timpul foametei  au  murit circa  250 mii de persoane. Alte 315 mii de persoane au fost afectate  de malnutriţie, dar au supravieţuit. Istoricii au atestat  şi 39 cazuri de canibalism din cauza foametei în acei ani postbelici şi secetoşi.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata