NordNews
Avem ce spune

Oamenii de afaceri, nemulțumiți de o modificare a Codului muncii. Se cere moratoriu pe aplicarea articolului modificat

O modificare recentă a Codului muncii a provocat nemulțumire în rândul mediului de afaceri. Este vorba de modificarea articolului nr. 111 care prevede că întreprinzătorii vor trebui să achita suplimentar persoanelor angajate prin acord cu salariu lunar toate zilele de odihnă nelucrătoare prevăzute de acest articol. Oamenii de afaceri susțin că acest lucru „va pune presiune asupra situaţiei financiare a acestora în valoare de jumătate de salariu lunar neprevăzut iniţial”, scrie tv8.md.
Potrivit unui comunicat de presă al Confederației Naționale a Patronatelor, şi bugetul statului trebuie să prevadă aceste cheltuieli suplimentare.
„Cunoaştem că modificările în discuţie au fost promovate de Ministerul Finanţelor (MF) ca parte integrantă a procesului de implementare a sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar. Totuşi nu înţelegem de ce implementarea noului sistem de salarizare în sectorul bugetar a adus impact sistemului din sectorul real al economiei cât şi dificultăţi în activitatea întreprinderilor?”, scrie în comunicat.
Patronatele susțin că prevederea care a existat până la modificare a fost coordonată şi acceptată cu partenerii sociali (patronate, sindicate), iar recenta modificare a fost adoptată fără nici o consultare cu părţile interesate.
Instituția a solicitat o ședință comună cu participarea reprezentanților Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Finanţelor şi altor instituţii. De asemenea, Patronatele propun introducerea unui moratoriu la aplicarea modificărilor aduse art. 111 alin. (1) din Codul muncii până la redresarea situaţiei sau modificarea art. 111 alin. (1) din Codul munci prin asumare de răspundere de către Guvern.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"