NordNews
Avem ce spune

Oamenii din Bălţi vor să reabiliteze Troiţa, în memoria ostaşilor ucişi de sovietici

Câţiva locuitori ai municipiului Bălţi au organizat sâmbată o acţiune de salubrizare în locul unde, acum 75 de ani, s-a produs unul dintre cele mai cutremurătoare episoade din timpul celui de-al doilea război mondial – masacrul de la Bălţi.
De acele evenimente tragice, astăzi, mai aminteşte doar o simplă troiţă de lemn, instalată pe locul unui fost lagăr de concentrare sovietic, care a devenit mormânt pentru mii de soldaţi români, maghiari, dar şi ruşi.


În timpul operaţiunii Iaşi – Chişinău, deşi armata română era deja aliata Uniunii Sovietice, ruşii se comportau ca nişte adversari cu soldaţii români. Potrivit unor mărturii, mulţi dintre ostaşii români prizonieri erau lichidaţi, pur şi simplu, cu un glonte în ceafă. Alţii, însă, au fost duşi în unul dintre cele mai mari lagăre, înfiinţat la Bălţi, în mlaştina de lângă râul Răut.
Pavel Dumbrăveanu povesteşte despre drama unui fost profesor de-al său. Pe acest loc, în mai 1992, a fost ridicată o cruce în memoria celor care au fost omorâţi de sovietici.
Potrivit unor informaţii, din cei aproximativ 60 de mii de prizonieri, peste 40 de mii erau români, peste cinci mii erau militari germani, iar peste două mii de ostaşi maghiari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"