NordNews
Avem ce spune

Ocolul Silvic Glodeni va scoate la vânzare 1700 de brazi pentru Sărbătorile de Iarnă

Vin Sărbătorile de Iarnă, astfel că, în fiecare casă, trebuie sa fie neapărat și un Pom de Crăciun. Așa că, dacă vă doriți unul, trebuie să știți că îl puteți cumpăra mult  mai ieftin direct de la pepinieră.
Astfel, 1700 de brazi din pepiniera Ocolului Silvic Glodeni vor fi scoși la vânzare pentru Sărbătorile de Iarnă. Brazii au crescut frumos și ating până la șase metri înalțime. Prețurile variază și ele: de la 36 de lei – pentru un brad de 1 metru și circa 200 de lei –pentru un brad de 6 metri.
 „Ne aflăm în sectorul de pădure Danu, unde este amplasată pepiniera ocolului silvic Glodeni, cu o suprafață totală de 25,8 ha. Aici, sunt amplasate sectoarele cu o suprafață de circa trei hectare cu puieți de talie înaltă, de specie molid. În total, îngrijim de 7000 de molizi. Înălțimea molizilor variază de la un  metru și  pînă la șase metri. Prețul bradului depinde de înălțimea lui. Astfel, prețul unui brad cu înălțimea de un metru este de 36 lei, iar unul de 6 metri atinge nivelul de  circa 200 lei.” , a declarat pentru nordnews.md Ivan Fusu, șeful adjunct al Ocolului Silvic.
El a mai afrimat că pentru  vânzare sunt propuse 1000 de verticele/crenguțe  și 1700 de brazi, care urmează să fie cumpărați fie de firmele specializate în vânzarea lor, fie de persoane obișnuite.  De cele mai dese ori, cumpărătorii sunt cetățenii din raionul Glodeni.
„ În anul curent sunt propuși pentru realizare 1700de  pomi de Anul Nou și 1000 de verticele. Comparativ cu anul trecut, suntem practic la același nivel.”
„ Pentru noi nu contează cine procură brazii: o persoană fizică sau o persoană juridică.”
„Practic, brazii sunt cumpărați de populația locală, dar și de alți clienți. Dar, tăn general, sunt destinați beneficiarilor din  Republica Moldova. Practic, nu avem brazi pentru export.”
Potrivit lui Ivan Fusu, și aici nu s-a putut fără de șmecheria  proverbială a moldoveanului, care tind  să fure, nu să cumpere brazii. În consecință,  sunt sancționați în baza Codului Silvic.
„ Deci, totul este confortm Codului Silvic, în care sunt prevăzute amenzile pentru persoanele care au fost depistate la tăierea ilicită a pomilor de Anul Nou. Se întânlesc des așa cazuri. La noi, conștiința populației nu este la nivelul cuvenit ca să-și procure un brad, ca în țările civilizate. La noi, oamenii mai încearcă să șmecherească. ”
Menționăm că în jur de 1700 de Pomi de Crăciun au fost  puși în vânzare și în 2017. Anul acesta,  brazii urmează să apară în vânzare la mijlocul lunii decembrie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"