Octavian Țîcu a donat unui colegiu din Bălți două cărți. Deputatul promite să ne uimească cu un nou volum

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Istoricul și politicianul Octavian Țîcu a donat Colegiului de Industrie Ușoară din Bălți două volume de carte. Este vorba despre „Homo Moldovanus Sovietic” apărută într-o ediție nouă, dar și Nicolae Simatoc (1920-1979). Legenda Unui Fotbalist Basarabean de la ”Ripensia” la FC Barcelona. 

„Homo Molodovanus Sovietic a ajuns bestseller. Este una dintre cele mai vândute și citite cărți de istorie din Republica Moldova și din spațiul Românesc, lucru care mă bucură, iar Simatoc este pentru mine o carte de suflet pentru că m-am regăsit în Nicolae Simatoc prin istoria lui. Prin istoria lui înțelegem, de fapt, drama istoriei noastre,” a declarat Octavian Țîcu, istoric și deputat.

A doua ediție „Homo Moldovanus Sovietic” cu un tiraj de două mii de exemplare, abordează o temă provocatoare, identitatea naţională a celor care şi astăzi poartă amprenta perioadei sovietice. Cea de-a doua carte  scrisă de Țîcu povestește despre un fotbalist român, talentul și munca căruia l-au făcut  în perioada interbelică să ajungă din satul Grimăncăuți, raionul Briceni la unul dintre cele mai titrate cluburi de fotbal din lume, FC Barcelona.

„Cărțile se vor afla în biblioteca instituției. Chiar acum, ne aflăm în sala de lectură, unde doritorii vor putea să le citească. Sunt două cărți ce țin de valoarea națiunii noastre, ca identitate națională și a doua, ce putem noi face în sport,” a spus Grigore Gaitur, directorul Colegiului de Industrie Ușoară, Bălți

„Am așteptări de reeducare, implicându-ne în mai multe procese care vizează RM, în special Bălțiul, ne-am propus să contribuim la reromânizarea orașului nostru, care, exact cum a menționat domnul Țîcu, este un oraș profund românesc, chiar dacă este un oraș multietnic și multicultural,” a spus Sergiu Burlacu, O.T. PUN, Bălți.

Studenții din Bălți spun că aceste cărți îi pot ajuta pe oameni să-și determine viziunile.

„Homo moldovanus” este influențat de ideologia sovietică, iar moldovenii care se numesc moldoveni, sunt în sângele lor de origine română. Noi, moldovenii, suntem cu două fețe. Vreau ca copiii, tinerii, viitorul acestui meleag, să aleagă o singură viziune. Noi trebui să lucrăm la segmentul națiune, cultură, neam și să ne cunoaștem pe noi înșine.”

„Cred că este o mare avere pentru biblioteca noastră. M-au impresionat foarte mult, pentru că, chiar acum învățăm la istorie despre evenimentele din I și al II-lea Război Mondial, despre deportări și cred că fiecare din noi trebuie să citească aceste volume.”

Octavian Țîcu are în palmares zece cărți. Recent, a început să lucrează asupra unui nou volum.

„Acum, lucrez la propria mea carte. Acum nu mai scriu istorie, dar o fac. M-am gândit că a venit timpul ca istoricul să facă istorie, nu doar să o scrie. Dat fiind că, la mine toată viața e cu decenii, deceniu copilăriei, școlii, facultății, boxului, acum este deceniul politicii,” a adăugat Octavian Țîcu.

Octavian Țîcu este istoric, politician și fost boxer profesionist din Republica Moldova, iar în anul 2013 deținut și funcția de ministru al Tineretului și Sportului.

 

leave a reply