NordNews
Avem ce spune

Octavian Țîcu: Din punct de vedere politic, Dodon este la cheremul lui Plahotniuc

Decizia de a suspenda ședințele Parlamentului este nimic altceva decât o încercare a partidelor de a câștiga timp pentru repoziționare politică. Opinia a fost exprimată de deputatul Octavian Țîcu. Totodată, liderul Partidului Unității Naționale mai subliniază faptul că instanța a dispus scoaterea de sub sechestru a companiei care i se atribuia fostului președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc, iar autoritățile nu au formulat nicio cerere de extrădare a acestuia din SUA, scrie deschide.md

Mai multe chestiuni ciudate se întâmplă în politica moldovenească în spatele pandemiei. Teatrul de la parlament, prin diversiunea roș-albastră de infectare, n-a avut niciun substrat în realitate (cel puțin 3-4 miniștri și alți secretari de stat mai erau în acea zi în Parlament, care n-au fost puși nici în carantină, nici testați), prin urmare este clar că decizia de suspendare a lucrărilor a fost arbitrară și bine gândită. În realitate actorii au dorit o pauză pentru repoziționarea politică”, susține Țîcu.

De asemenea, liderul PUN vorbește despre existența a „trei armate” cu interese diferite pentru putere: „Guvernarea PSRM-PDM, gruparea Plahotniuc-Șor (alias Pro-Moldova și Partidul Șor) și cele două componente ale fostului Bloc ACUM – PAS și PPDA”.

Fără să realizeze, PAS și PPDA s-au lăsat atrase în confruntarea dintre Dodon, Plahotniuc și Șor, devenind masa de vot care i-a clătinat puternic „Prezidentului” majoritatea din Parlament. La pachet cu degringolada de la ultima ședință, când majoritatea parlamentară abia mai aduna voturi, apare înregistrarea video cu pungile de bani („Afacerea Kuliokul”), care au lăsat impresia că guvernarea Chicu-Dodon va cădea. Dar s-a tras cortina, s-a anunțat carantina. Deloc întâmplător.”

În același timp, Octavian Țîcu sugerează că cea mai bună cale pentru a „pune mâna pe Plahotniuc și bunurile lui” este extrădarea sa din SUA, dar autoritățile nu au formulat deocamdată o cerere în acest sens. Asta deși anterior președintele Igor Dodon anunța că o asemenea solicitare va fi expediată în timpul apropiat.

Dacă procurorul general, Alexandru Stoianoglo, pune la îndoială posibilitatea acestei extrădări, cât timp R. Moldova și SUA nu ar avea un acord bilateral de asistență juridică, de ce Dodon a anunțat că va cere extrădarea? Nu e clar că autoritățile juridice moldovene n-au avut în general intenția să solicite această extrădare? Asta în timp ce autoritățile americane au confirmat prezența în SUA a fostului lider democrat, că i-au aplicat, lui și familiei sale, sancțiuni de viză pentru implicarea în acte de corupție, că Plahotniuc s-ar afla sub procedura de deportare, etc. Deci americanii ni-l dau, Dodon nu-l ia. Ce face Dodon în schimb? Scoate de sub sechestru Bass Systems, o companie pe care procuratura anticorupție i-o atribuia lui Plahotniuc și despre care oamenii legii au spus, după fuga lui Plahotniuc, că ar fi fost folosită de politician pentru operațiuni de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Companie despre care se știe că a câștigat pe timpul guvernării democrate marea majoritate a licitațiilor publice pentru livrarea de echipamente și tehnologii informaționale instituțiilor de stat. Pentru că la scurt timp după această ridicare de sechestre Bass Systems să-și anunțe public fuzionarea cu o companie austriacă”, a scris parlamentarul.

Așadar, parlamentarul se întreabă retoric ce l-a făcut pe Igor Dodon să ridice aceste sechestre și să dea un fel de degajare activității economice a lui V. Plahotniuc.

Evident situația politică în care s-a pomenit strâmtorat. Pe de o parte prin instabilitatea majorității parlamentare și vulnerabilitatea PDM, pe de alta prin activitatea febrilă a Pro-Moldova și Partidul Șor, care speculând interesul PAS și PPDA de a-l doborî pe Dodon, i-au atras în himerele unei noi majorități parlamentare. Și toate pe fundalul unei degradări fără precedent a situației economice și sociale, determinată de pandemie, care a pus guvernarea în mare dificultate.”

Țîcu a concluzionat că Igor Dodon este la cheremul lui Vladimir Plahotniuc, iar fostul lider al PDM, împreună cu Ilan Șor, ar deține materiale compromițătoare mai serioase decât cele de până acum. De asemenea, potrivit deputatului, în toamnă „PDM-ul lui Filip și Diacov îl vor susține pe Dodon, iar Pro-Moldova lui Candu și tot holdingul lui Plahotniuc pe Maia Sandu, după cum se vede evident”.
Octavian Țîcu a reamintit despre cele 4 condiții pe care le-a sugerat anterior pentru schimbarea situației politice.
1. Înlăturarea lui Igor Dodon și condamnarea lui pentru acțiuni de corupție și de trădare de Patrie, odată cu debarcarea socialiștilor de la guvernare;
2. Instaurarea unui guvern tehnocrat, fără culoare și afiliere politică, susținut de majoritatea parlamentară anti-Dodon, care să acceseze de urgență ajutorul și finanțarea României și Uniunii Europene pentru scoatere țării din pandemie și din criza economică;
3. Pregătirea și organizarea unor alegeri prezidențiale libere, corecte, democratice și transparente, fără imixtiunea externă de la răsărit și a mașinăriei roș-albastre;
4. Pregătirea și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, pentru că în actuala configurație, actualul Parlament nu mai reprezintă votul exprimat de cetățenii R. Moldova la 24 februarie 2019.
Chiar și așa, parlamentarul anticipează că actorii politici nu vor accepta aceste soluții.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"