NordNews
Avem ce spune

Octavian Țîcu: „În Parlamentul R. Moldova contează mai mult tonajul deputaților decât condiția lor intelectuală și mentală”

În Parlamentul R. Moldova contează mai mult „tonajul deputaților decât condiția lor intelectuală și mentală”, susține deputatul independent, Octavian Țîcu. Alesul poporului a declarat că va contesta la Curtea Constituțională legea care ar oferi statut special limbii ruse, dar și pachetul de legi pentru Găgăuzia care prevede oferirea acesteia dreptul de veto asupra proiectelor ce țin de Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă.

„În scurta perioadă de existență a Parlamentului am văzut trei alianțe/coaliții de guvernare: între PSRM și ACUM, între PSRM și PDM și actualmente, între PSRM și Fracțiunea Partidului ȘOR. Toate au avut ca finalitate întărirea influenței lui Igor Dodon și a Moscovei, PSRM folosind toate componentele actualului Parlament pentru interesele înguste de partid și interesele personale ale liderilor, urmând o agendă filorusă, anti-națională și anti-europeană. Probabil, sunt unicul deputat din acest Parlament care nu am făcut parte din nici o construcție politică anunțată anterior, chiar fiind parte a Blocolui ACUM am votat împotriva tuturor proiectelor de lege pentru care acum opiziția se bate. Nu am semnat acordul de colaborare cu PSRM, n-am semnat transmiterea SIS-ului și SPPS-ului lui Dodon, n-am semnat votarea lui Flocea la CNA.”, a declarat Octavian Țîcu.

Totodată, Octavian Țîcu susține că „PUN a luat act de instalarea unei noi majorități parlamentare formată din PSRM, Partidul ȘOR și câțiva deputați controlați de Vlad Plahotniuc”.

Ieri am asistat la formalizarea coaliției de guvernare Dodon-Șor, din care fac parte 37 de deputați ai PSRM, cei nouă deputați făcuți din Fracțiunea Partidului Șor și transfugii Ivanov și Vitiuc împreună cu alți șase deputați, dublu transfugi, inițial de la Partidul Democrat din Moldova la PRO MOLDOVA, apoi la Fracțiunea Partidului ȘOR. Aceștia din urmă merită o atenție specială, mă refer la Serghei Sîrbu, Eleonora Graur, Ruxanda Glavan, Grigore Repeșciuc, Corneliu Padnevici și Elena Bacalu care sunt nu numai trădători ai interesului electoratului, dar în urma votului de ieri, au devenit trădători de neam și țară. Rușine să le fie! Partidul Unității Naționale a luat act de instalarea noii majorități formate în acest fel și consideră că această nouă alianță este una anti-naționaă, anti-românească și anti-europeană și are două dimensiuni de expresie: o dimensiune economică, care să asigure, și să perpetueze schemele de corupție gestionate de Igor Dodon, Ilan Șor și Vlad Plahotniuc; a doua dimensiune este una geopolitică pro-rusă, care vizează re-rusificarea și federalizarea Republicii Moldova […] Partidul Unității Naționale consideră că adoptarea acestor două legi, dar anticipăm că ar putea urma și altele de acest gen, este un grav atentat la securitatatea, unitatea și suveranitatea Republicii Moldova. Prin acordarea dreptului de veto Comratului, practice, Parlamentul R. Moldova renunță la suveranitatea sa asupra teritoriului Unității Teritorial Administrative Găgăuze deschizând astfel procesul de federalizare a R. Moldova. Planul „Cozac” are o nouă varațiune prin întărirea statului de sfidare a intereselor R. Moldova din partea Găgăuziei. […] În acest context pentru a nu permite re-rusificarea și federalizarea R. Moldova Partidul Unității Naționale va contesta la Curtea Constituțională cele două legi anti-naționale”, a conchis Țîcu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"