NordNews
Avem ce spune

Odesa, atacată la nici o zi după ce orașul a fost inclus în lista patrimoniului UNESCO

Valul de atacuri aeriene lansate joi de ruși a afectat infrastructura energetică din regiunea Odesa, provocând „probleme majore” în ceea ce privește „alimentarea cu energie”. Acestea atacuri vin la mai puțin de 24 de ore după ce centrul istoric al capitalei regionale, orașul-port Odesa, a fost adăugat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, scrie jurnal.md

Conform guvernatorului regional Maksym Marchenko, există daune la mai multe instalații de infrastructură energetică în regiunea Odesa și în alte regiuni ale Ucrainei.

Rachetele au fost lansate la mai puțin de 24 de ore după ce centrul istoric al capitalei regionale, orașul-port Odesa, a fost adăugat pe Lista Patrimoniului Mondial de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), transmite Digi24.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut încă din octombrie includerea orașului pe lista UNESCO a salutat decizia. „Sunt recunoscător partenerilor care ne ajută să ne protejăm perla Mării Negre de atacurile invadatorilor ruși”, a scris liderul de la Kiev miercuri pe Twitter .

Încă de la începutul invaziei ruse, ucrainenii au încercat să protejeze monumentele și clădirile orașului cu saci de nisip și baricade. Prin includerea pe lista siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol, Odesa va avea acces la asistență internațională tehnică și financiară pentru protecție și reabilitare dacă va fi necesar.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat joi că atacul rușilor a fost un răspuns la adăugarea orașului-port Odesa pe lista Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. „Printre [țintele] atacului de astăzi cu rachete în masă, Rusia a lovit Odesa, provocând întreruperi masive de curent”, a scris Kuleba pe Twitter. „Acesta este răspunsul lui Putin la înscrierea de către UNESCO a Odesei pe Lista Patrimoniului Mondial”, a precizat șeful diplomației de la Kiev.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"