NordNews
Avem ce spune

Oficial european despre invalidarea alegerilor din Chișinău și cele 100 de milioane de euro

Ultimele evenimente de la Chișinău n-au fost trecute cu vederea de unii europarlamentari de la Bruxelles. Petras Auštrevičius, reprezentantul grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa și membrul  Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova, a declarat într-un interviu pentru nordnews.md că actuala guvernare din Republica Moldova nu va ceda ușor hățurile puterii.  De asemenea, europarlamentarul a vorbit și despre ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro, pe care îl așteaptă Guvernul Filip din partea Uniunii Europene.

 

Domnule  Austrevicius, cum tratați dvs recenta invalidare de către justiția din R. Moldova a mandatului de primar de Chisinau al lui Andrei Nastase? Înseamnă asta că alegerile parlamentare din toamnă ar putea fi fraudate?
 
-Așteptările  noastre de la acest examen electoral, pe care Republica Moldova trebuia să-l promoveze cu succes și apoi să treacă la următorul, cel din toamnă, au fost mari. Noi considerăm că acest examen a fost susținut onest și calitativ de către electori, nu și de guvernare. Aceste decizii ale instanțelor de judecată denotă faptul că astfel de acțiuni (invalidarea) s-ar putea repeta. Putem conchide că nu vom vedea acea trecere ușoară a puterii în stat de la o formațiune politică la alta. Or, schimbarea puterii prin mecanismul de vot este unul din principiile de bază ale democrației. Nu trebuie să fie create bariere în acest proces. Oamenii, și numai oamenii, trebuie să decidă, cei care vin să voteze. Și oamenii trebuie să fie chemați la alegeri, îndemnați să voteze, pentru că, cu câți mai mulți oameni participă la alegeri, cu atât e mai bine. Firește, nu trebuie să se facă agitație electorală în ziua alegerilor. Dar chemarea la vot se face în toate țările europene. Nu e vorba de agitație sau propagandă, e pur și simplu un îndemn la votare. Este dreptul constituțional al fiecărui cetățean. Vreau să cred că greșeala în acest caz va deveni o lecție bună, care va fi bine învățată  și nu se va repeta. Dar cine poate garanta  că alegerile  din toamnă nu ar putea fi fraudate?
 
Știm că sunteți foarte atent la modul cum se intâmplă lucrurile în Republica Moldova. Ne puteți spune, care este soarta tranșei de 100 de milioane de euro pe care urma s-o primească R. Moldova? 
 
-Totul depinde de Guvernul de la Chișinău. Pentru că nu noi facem reformele în Republica Moldova. Noi urmărim ce se întâmplă și vă ajutăm să le implementați până la un final, unul  de calitate. Și toate au o legătură interdependentă. Ajutorul macrofinanciar  este necesar Moldovei. Și este nevoie ca banii să fie investiți în proiecte de infrastructură. Totul depinde de actuala guvernare, în ce măsură va respecta ea condițiile stipulate în Comunicatul din 13 iunie al Parlamentului European. Acolo sunt înaintate un șir de condiții, în special politice. Deci, mingea e acum în terenul Chișinăului. Noi vorbim despre supremația legii, despre democrație și despre drepturile omului etc., dar și suntem atenți la cum se respectă. Pentru că, de exemplu, ceea ce s-a întâmplat cu privire la deciziile primei instanțe, a Curții de Apel și Curții Supreme de Justiție, vorbim de invalidarea mandatului primarului de Chișinău, trezește suspiciuni și putem spune  că, de fapt, condițiile politice din acel comunicat nu se respectă. Uniunea Europeană a reacționat prompt. Declarația făcută de Comitetul de Relații Externe al Uniunii Europene, declarația doamnei Mogherini exprimă îngrijorarea profundă a structurilor UE față de modul în care au loc reformele în R. Moldova și față de cum sunt îndeplinite principiile de bază, principii  fără respectarea cărora creditele nu vor fi  acordate.
 
Unii politicieni de la Chișinău afirmă cu multă convingere că R. Moldova va primi, totuși, această tranșă la toamnă. Trebuie să înțelegem că există unele formațiuni politice sau grupuri de parlamentari care fac lobby aici, la Bruxelles, pentru Chișinău?
 
-Da, socialiștii, care sunt parcă  înfrățiți cu Partidul Democrat din Moldova,  vor să-i ajute pe cei de la Chișinău ca pe niște colegi, pe ei nu-i interesează condițiile. Este o întrebare de timp, când va fi oferit acest credit. Eu, de exemplu, vreau ca ajutorul macrofinanciar sa vină cât mai repede. Pentru mine este important să nu fie condiții egale. Dacă noi nu vom respecta acele condiții pe care le-am prezentat în actele/ documentele adoptate, atunci suntem loviți de nulitate. Reiese că noi suntem o instituție care nu împărtășește principii și valori. Astfel,  eu nu văd cum am putea să uităm, să renunțăm la valorile noastre și la punerea în aplicare a unor astfel de condiții pe viitor. Nu cred că, în condițiile actuale a ratării dialogului dintre putere și cetățenii R. Moldova, ajutorul financiar va veni degrabă, cum  promit unii politicieni de la Chișinău.
 
Vă mulțumim !
 
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"