NordNews
Avem ce spune

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale. Este prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova

Rezultatele finale prezentate de către Comisia Electorală Centrală arată că Maia Sandu a câștigat alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Lidera PAS l-a depășit în cursa electorală pe candidatul independent, Igor Dodon, cu 15,5%.

Noul Președinte al Repunlicii Moldova, Maia Sandu este politician, președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate. A deținut funcția de ministru al educației, având sarcina reformării sectorului de profil, declarând drept scop – promovarea integrării europene a Republicii Moldova de pe poziții anti-oligarhice.

Înainte de a intra în politică, Maia Sandu a activat în cadrul Ministerului Economiei (1994–1998 și 2005–2006) în calitate de consultat și ulterior de șef al Direcției generale politici macroeconomice și programe de dezvoltare. Între 1998 și 2005, a activat în calitate de economist în cadrul Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, iar, în perioada 2010–2012 a fost consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale (Washington DC, SUA).

Alegerile prezidențiale din 2016

Scrutinul prezidențial din 2020 este al doilea la care a participat lidera PAS. Maia Sandu a fost desemnată candidatul comun al forțelor politice proclamate pro-europene la alegerile prezidențiale din octombrie-noiembrie 2016, fiind susținută de mai multe partide politice, în mod special de Platforma Demnitate și Adevăr. În primul tur al alegerilor Maia Sandu a reușit să obțină 38,71% din voturi, iar în al doilea tur, aflată în competiție cu candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a acumulat 47,89% din sufragii sau locul doi în preferințele alegătorilor.

În cadrul cursei alectorale din 2020, la fel ca și în 2016, Maia Sandu a fost sprijinită în proporții foarte mari de către cetățenii aflați peste hotarele țării.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"