NordNews
Avem ce spune

Olandezii vor produce energie electrică din pâine veche

Olandezii din Rotterdam vor începe să se producă energie electrică din pâine veche, scrie descopera.ro.
130 de containere au fost instalate în tot oraşul, pentru a colectarea resturilor de pâine veche, care apoi va fi procesată pentru a produce biogaz.
Intitulat BroodNodig, proiectul pilot a fost lansat în urmă cu trei ani, fiind o iniţiativă privată care a primit sprijin din partea primăriei.
În toată această perioadă, organizatorii au adunat 125 de mii de kilograme de pâine, o cantitate suficientă pentru a alimenta cu biogaz 50 de apartamente pe un an întreg.
Iar dacă aceeaşi cantitate de pâine ar fi folosită pentru producerea de energie electrică, ar putea fi ţinute aprinse 2.000 de becuri timp de un an.
Rotterdamul nu este singurul oraş din Olanda, unde s-a încercat obţinerea de energie electrică din pâine.
La Amsterdam au fost instalate, anul trecut, containere similare pentru colectarea pâinii învechite.
Potrivit statisticilor Centrului olandez de studii privind nutriţia „Voedingscentrum”, fiecărui locuitor din Ţările de Jos îi revin, anual, 41 de kilograme de alimente aruncate, din care 22% reprezintă pâine şi produse de patiserie.
Pe lângă această utilizare alternativă a pâinii, specialiştii analizează şi dezvoltarea unor proiecte prin care să se reducă cantitatea de pâine aruncată, inclusiv de către magazine şi restaurante.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"