NordNews
Avem ce spune

Oleg Voronin, fiul liderului PCRM, ar putea fi unul dintre acţionarii băncilor blocaţi de BNM

Banca Națională a Moldovei a blocat începând cu 11 ianuarie 2019 două grupuri de acționari ai Fincombank și Energbank, care dețin respectiv 36,1% și 52,77% din capital. Motivul este faptul că acționează concertat, iar printre cei afectaţi ar putea fi Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte al Moldovei Vladimir Voronin, scrie UNIMEDIA.
Energbank a publicat un comunicat în care anunţă decizia BNM şi că instituţia „activează în regim normal și prestează toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări. Banca este bine capitalizată, solvabilă și stabilă”.
În acelaşi timp Fincombank nu a comentat deocamdată decizia, dar preşedintele acesteia se afla vineri seara la sediul BNM.

Semne de întrebare privind decizia BNM

Autoritatea bancară centrală susține că măsurile „se înscriu în agenda de reforme a Băncii Naționale a Moldovei, care include măsuri de transparentizare și consolidare a sectorului bancar”.
Totodată BNM afirmă că „măsuri similare de suspendare a drepturilor unor acționari au fost întreprinse anterior și la alte bănci licențiate din Republica Moldova, cum ar fi Moldova-Agroindbank și Moldindconbank”.
Totuşi este o deosebire esenţială faţă de deciziile anterioare a BNM. Astfel, la începutul anului 2016, când Banca Naţională a decis să blocheze un grup de acţionari ai Moldova-Agroindbank ce deţineau 39,6% din capital, instituţia a anunţat oficial şi cine sunt acţionarii vizați şi era clar cine era în spatele acestora.
În octombrie 2016, când BNM a intervenit la Moldindconbank şi a blocat un grup de acţionari ce deţineau circa 63,9% din capital, numele acestora nu a fost anunţat. Totuși din informațiile de pe pagina băncii era clar că beneficiarul din umbră al pachetelor de acţiuni blocate este afaceristul Veaceslav Platon, condamnat de instanţele moldoveneşti la 25 de ani în închisoare.
În consecinţă apare întrebarea logică de ce în cazul a două cele mai mari bănci din Moldova, ce controlează circa 50% din sistem, numele acţionarilor blocaţi a fost făcut public, iar în cazul a două bănci mici, cu o cotă de 7%, informaţia a fost secretizată?
Reprezentanţii BNM susţin că legislaţia în vigoare le-ar interzice să divulge această informaţie, fapt ce n-a contat anterior și denotă că instituţia aplică standarde duble faţă de bănci şi acţionarii acestora.

Cine sunt acţionarii blocaţi

Mold-Street.com a analizat listele cu acționarii și a încercat să-i identifice pe cei blocaţi şi cei din spatele acționarilor nominali.
De altfel, pe parcursul anului 2018, BNM a sancţionat câțiva manageri şi acţionari a Fincombank și Energbank.
Totodată, din sursele de pe piaţă rezultă că în cazul Fincombank cel mai probabil că BNM a blocat grupul de acţionari concentraţi în jurul lui Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, care anterior ar fi fost gata să preia un pachet de 50%.
Astfel, în prezent Oleg Voronin deţine direct 15,92%, iar împreună cu familia – 23,54%. Printre alţi acţionari afiliaţi lui se numără şi o importantă companie.
De notat că printre acţionarii mari ai Fincombank sunt fondul de investiții Westem Nls Епtеrprisе Fuпd (Guvernul SUA), care deține 13,03% și Victor Hvorostovschi, președintele băncii, care împreună cu familia sa are o cotă de 9,81%.
În același timp, din acţionarii importanţi mai figurează Avicomagro SRL cu 6,82% (beneficiar figurând Valeriu Verdeş) şi Continent SRL – cu 5,88% (beneficiari Victor Şumilo şi Elena Garcavenco), ultimul fiind unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa importului de automobile în Modova.

Banca controlată prin interpuși

În cazul Energbank lucrurile se complică, pentru că acolo structura de acţionariat raportată de bancă este mult mai pestriţă, cu mulţi acţionari nominali din Rusia, Elveţia, Cehia, Cipru, Liechtenstein şi Moldova.
Curios este că în prezent în Consiliul de Administraţie al Energbank, pe lângă Valeriu Usatîi şi Vladimir Tonciuci, interesele acestora sunt reprezentate de persoane precum Mihai Pop, fost şef al Fiscului, Ghenadie Dimov, directorul întreprinderii de stat Moldelectrica, Alexandru Stratan, directorul Institulului Naţional de Cercetări Economice, şi Aureliu Casian, director executiv al Unităţii de lmplementare a Proectului Ameliorarea Competitivităţii, finanțat de Banca Mondială.
Cele mai mari cote din capitalul Energbank sunt deținute de grupul Gas Natural Fenosa (9,98%), dar acesta este minoritar, pentru că gruparea care acţionaează concertat şi deţine aproape 53% decide totul la banca respectivă.
Bancherul Kuno David Frick din Liechtenstein deţine o cotă de 9,62% prin intermediul firmei Hostex Establishment, iar cipriotul Kinanis Panagiotis, care acționează prin intermediul firmei Esperan Property Consultans Limited, apare ca nominal al cotei de 9,6%.
Dima-Holding SRL din Chișinău are 8,62% din bancă, dar are un beneficiar cipriot nominal Katia Andreou. Totodată printre fondatorii Dima-Holding se regăsește și o firmă elvețiană, Panfermag Energy, care deține 4,75% din Energbank și are sediul în Geneva, iar director este o altă persoană interpusă, avocatul Dimitri Iafaev. Panfermag mai deține acțiuni la SA Moldelectromontaj, specializată în lucrări de comunicații inginerești.
Alte 8,09% aparțin SA Enteh, firmă specializată în producerea alcoolului, 7,33% aparțin SA Evident Electro cu activități în domeniul energetic, dar care, la rându-i, are un beneficiar nominal din Cipru, Dina Djarapova, care lucra la firmă de consultanță Midland Consult, împreună cu Katia Andreou.
În același timp, o cotă de circa 6,9% din acțiuni deține firma Sfinx-Impex din Bălți a cărei beneficiari apar Alexander Teodor Gross din Republica Moldova și Svetlana Gromyko-Piradova din Rusia.
Irina Pykhtina și Petr Shvayko din Rusia controlează alte circa 7,2% din acțiuni, iar 6,07% din acțiuni sunt deținute de Irina Bezgla din Cehia, prin firma Dunav SA. Printre acționarii Energbank se regăsește și omul de afaceri Nicolae Ciornîi, care deține însă doar 0,08% din acțiuni, dar și fiica sa, Natalia Cecetov, cu 0,08%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"