NordNews
Avem ce spune

Olesea Stamate, despre refuzul președintelui R. Moldova de a semna decretele de demisie a celor trei miniștri

„Este de înțeles că nicio persoană nu poate fi forțată să muncească și nu a fost nici pe departe scopul nostru să obligăm pe cineva să rămână. Însă, atât timp cât legea nu reglementează această procedură, nu am considerat judicios să emitem un decret în acest sens”. Cu o asemenea explicație a venit Olesea Stamate, consiliera în domeniul juridic a președintelui Maia Sandu, cu privire la refuzul de a emite decrete de demisie a celor trei miniștri, transmite realitatea.md. 

Astfel, Stamate explică din punct de vedere juridic și procedural care sunt prevederile Constituției și a legii privind activitatea Guvernului. După cum informează consiliera prezidențială, atât Constituția, cât și Legea cu privire la Guvern nu reglementează clar procedura de demisie a unui ministru din cadrul Executivului demisionar.

„Legea cu privire la guvern spune clar (art. 14) alin (3) Prim-ministrul este în drept să demisioneze din proprie inițiativă prin depunerea unei cereri scrise adresate Parlamentului sau prin anunț public. (4) Demisia Prim-ministrului antrenează de drept demisia întregului Guvern. Mai departe, același articol spune că (6) Demisia de drept a întregului Guvern nu necesită îndeplinirea vreunei condiții de formă sau de procedură.

Din momentul când Ion Chicu a declarat că Guvernul condus de el demisionează, întreg cabinetul de miniștri a intrat în demisie, astfel urmând, după lege, să-și exercite interimatul până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Legea prevede posibilitatea pentru Prim-ministru să refuze exercitarea interimatului până la învestirea noului guvern. Art. 11, (2) Se consideră că Prim-ministrul se află în imposibilitate definitivă de exercitare a atribuțiilor în următoarele cazuri: ….

 b) dacă Prim-ministrul care îşi prezintă demisia refuză expres exercitarea interimatului până la învestirea noului Guvern. Însă, legea nu prevede asemenea posibilitate și pentru ceilalți membri ai guvernului, adică legea nu reglementează emiterea unui decret în caz de demisie a unui ministru dintr-un guvern demisionar”, argumentează Stamate pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Olesea Stamate afirmă că articolul din lege la care a făcut referire Guvernul, solicitând Maiei Sandu să emită un decret, este articolul 18 din Legea cu privire la Guvern, care însă reglementează modalitatea de demisie a unui membru al Guvernului plenipotențiar, nu al unui guvern în exercițiu.

„Fără să reducem situația la absurd, haideți să ne gândim ce s-ar întâmpla daca toți miniștrii dintr-un guvern în demisie ar refuza să-și exercite interimatul? Probabil legiuitorul a prevăzut această posibilitate doar pentru prim-ministru, astfel încât să asigure buna administrare a treburilor publice până la numirea noului guvern. Pe de altă parte, însă, în cazul în care unul dintre miniștrii unui Guvern în exercițiu nu-și poate exercita interimatul din cauze obiective – această situație nu este reglementată de lege. Respectiv, ar fi probabil cazul unde Curtea Constituțională să se expună la acest subiect”, a conchis consiliera prezidențială.

Amintim că, ieri în presă a apărut o scrisoare răspuns, emisă de către Maia Sandu, prin care se spune că nu va emite decrete de demisie a celor trei miniștri demisionari: ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, și ministrul Economiei, Anatol Usatîi, după ce au anunțat că nu vor asigura interimatul funcției până la învestirea unui nou Cabinet de miniștri, odată cu plecarea lui Ion Chicu din funcție.

Expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu, susține că „nota informativă a președintei este absolut corectă” și că de fapt, foștii miniștri ar fi „încălcat jurământul” și articolul 103 al Constituției atunci când au decis să plece din funcție în timp ce Guvernul era în demisie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata