NordNews
Avem ce spune

(Foto) Omagiu pacificatorilor ONU

În calitate de Coordonatoare Rezidentă a Organizaţiei Naţiunilor Unite în Moldova, aș dori să-mi exprim aprecierea profundă pentru angajamentul țării față de pace și securitate în întreaga lume. Și, cel mai important, aș dori să le mulțumesc cetățenilor moldoveni, care activează în operațiunile pacificatorilor pentru contribuția importantă pe care o au la cauza păcii. Această zi le este dedicată lor. Declaraţia a fost făcută de Dafina Gercheva la ceremonia desfăşurată astăzi la Ministerul Apărării, cu ocazia Zilei Internaţionale a Pacificatorilor ONU.

La eveniment a participat corpul de comandă al Armatei Naţionale, reprezentanţi ai Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, ataşaţi ai apărării, militari şi angajaţi civili din cadrul Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major.

Ministrul Apărării Eugen Sturza a declarat, în cadrul ceremoniei, că 29 mai este ziua în care comunitatea internaţională aduce un omagiu militarilor, poliţiştilor şi civililor din 125 de ţări, care în prezent acţionează în sprijinul păcii sub drapelul Organizaţiei Naţiunilor Unite în cele mai periculoase locuri de pe glob. „Spun cu multă mândrie că printre aceşti bravi bărbaţi şi femei se numără şi nouă militari ai Armatei Naţionale, aflaţi, în prezent, în misiuni în Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Kosovo şi în SUA, în Departamentul ONU pentru operaţiuni de menţinere a păcii. Am acelaşi sentiment de respect şi pentru ceilalţi 110 pacificatori ai Armatei Naţionale, care începând cu 2003, au purtat cu demnitate bereta albastră şi tricolorul, protejându-i pe cei mai vulnerabili – copiii şi femeile, în ţări afectate de război”, a spus ministrul Apărării.

De asemenea, Eugen Sturza a menţionat că Ministerul Apărării a demarat în acest an o reformă profundă, iniţiind mai multe proiecte ambiţioase, proiecte a căror finalitate înseamnă o armată mai bună, mai pregătită, interoperabilă cu armatele altor ţări. „Unul din aceste proiecte are ca obiectiv sporirea participării în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii şi am ferma convingere că vom reuşi să-l realizăm. Pentru că avem militari profesionişti, a căror competenţe au fost testate în teatrele de operaţii şi pe poligoanele din mai multe ţări europene şi SUA”, a accentuat ministrul Apărării.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Pacificatorilor ONU, militarii care au participat în misiuni au fost decoraţi cu Diplome ale Guvernului şi Medalia „Pentru Misiuni Umanitare şi de Menţinere a Păcii” a Armatei Naţionale.

Totodată, cei prezenţi au ţinut un minut de reculegere în memoria militarilor, poliţiştilor şi civililor decedaţi în operaţiuni cu mandat ONU.

Adunarea Generală a ONU a desemnat în 2002, prin Rezoluția 57/129, Ziua internațională a  Pacificatorilor  ONU pentru a fi marcată la 29 mai. La această dată în 1948, prima misiune ONU de menținere a păcii, numită „United Nations Truce Supervision Organization” și-a început activitatea în Palestina. 

În acest an se împlinesc 15 ani de când Republica Moldova  participă în operaţiuni ONU. În total 119 ofiţeri ai Armatei Naţionale – femei şi bărbaţi – au fost prezenţi în teatrele de operaţii din Sudan, Sudanul de Sud, Liberia, Coasta de Fildeş, Republica Centrafricană, Georgia, Kosovo.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"