NordNews
Avem ce spune

Omicron a ajuns în Republica Moldova. Au fost confirmate primele 16 cazuri

În R.Moldova au fost confirmate primele 16 cazuri de infectare cu tulpina Omicron. Printre cei bolnavi este un bebeluș de două luni, dar și o femeie însărcinată. Anunțul a fost făcut, marți, de șeful Agenției Naționale Pentru Sănătate Publică (ANSP) Nicolae Jelamschi, informează rfi.ro 

Dintre cei 16 depistați cu noua tulpină, jumătate sunt nevaccinați. Potrivit lui Jelamschi, în total au fost selectate 149 de probe, în perioada 1-8 ianuarie. Ulterior, au fost secvențiate 16 probe.

,,Toate aceste probe au fost depistate cu varianta Omicron. Este vorba despre 11 bărbați și 5 femei”, a afirmat Nicolae Jelamschi.

Să spunem că, 12 cazuri cu Omicron au fost confirmate la Chișinău, alte 2 cazuri în suburbia Durlești, un caz în raionul Strășeni și un alt caz în regiunea transnistreană.

,,Trei cazuri sunt în grupul de vârstă 20-29 de ani, patru cazuri, 30-39 de ani, trei cazuri în grupul de vârstă 40-49, un caz – 50-59 de ani și patru cazuri, peste 60 de ani”, mai spune șeful ANSP. În prezent, opt persoane cu forme ușoare se tratează la domiciliu, alte opt persoane, dintre care două în stare gravă, sunt spitalizate.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să respecte măsurile sanitare, aceleași valabile și pentru noua tulpină Omicron – păstrarea distanței sociale, purtarea măștii de protecție. Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia.

În R.Moldova, bilanțul total al cazurilor de coronavirus ajunge la aproape 381.000, iar 10.380 de persoane au decedat din cauza infecției, de la începutul pandemiei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"