Pentru prima dată în ultimele luni, statele europene se confruntă cu o nouă creștere a infectărilor cu COVID-19, informează OMS, citat de Mediafax. 30 de țări au avut creșteri, iar în 11 dintre acestea, printre care și R. Moldova, transmiterea accelerată a virusului a condus la creștere semnificativă, scrie agora.md
Cele 11 țări pe care le-a anunțat Organizația Mondială a Sănătății sunt: Suedia, Moldova, Ucraina, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia-Herțegovina, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Armenia și Kosovo.
Directorul regional al OMS, doctorul Hns Henri Kluge, spune că dacă acest val de creșteri nu va fi controlat de autoritățile fiecărei țări, sistemele medicale vor ceda.
Peste 2.6 milioane de cazuri de COVID-19 și peste 195.000 de decese au fost raportate în regiune europeană a OMS, care acoperă 54 de țări și 7 teritorii din Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală.
În ultima vreme, am vorbit mereu despre riscul izbucnirii numărului de cazuri noi din cauza relaxării măsurilor restrictive. În câteva țări din Europa riscul a devenit o realitate, iar dacă situația nu va fi controlată, sistemele medicale vor ceda”, a explicat doctorul Kluge, într-o conferință de presă.
În ciuda avertizărilor pentru un al doilea val, Kluge a declarat că OMS se așteaptă ca numărul cazurilor noi să se reducă treptat în majoritatea statelor, în timpul verii.
Pe de altă parte, epidemiologul șef al Suediei, Anders Tegnell, a declarat, pentru presa locală, că Organizația Mondială a Sănătății a interpretat complet greșit datele atunci când a spus că trendul infectărilor este pe o pantă ascendentă periculoasă în Europa.
Specialistul suedez spune că numărul crescut de infectări din ultima vreme a fost înregistrat din cauza numărului mare de teste pe care țările au început să le facă, adăugând că unele state se află abia la începutul epidemiei.
Conform unui studiu realizat de statista.com, Republica Moldova se situează pe locul 18 în lume în topul țărilor care au cea mai înaltă mortalitate din lume, cauzată de virusul COVID-19. Coeficientul de decese raportat la un milion de locuitori este de 133,3.
Potrivit datelor prezentate de Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, acum două săptămâni, Moldova avea o medie de 107 de decese la un milion de locuitori, astfel, poziționându-se pe locul 12 în topul țărilor din Europa.