NordNews
Avem ce spune

OMS avertizează: „Este în interesul național al țărilor să coopereze”. Noi precizări despre vaccinul anti-COVID

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) lansează un apel la o mai mare cooperare globală în cadrul eforturilor de dezvoltare a unui vaccin împotriva COVID-19, avertizând împotriva ‘naţionalismelor’ în acest domeniu, potrivit DPA, citat de ziarulnațional.md.

”Economia mondială nu se va putea restabili într-un mod sustenabil decât dacă noul coronavirus este învins peste tot în lume, deci este în interesul naţional al ţărilor să coopereze’, a subliniat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o declaraţie făcută joi seara la sediul organizaţiei din Geneva.
”Cererea excesivă şi competiţia pentru dotarea cu acest preparat generează deja un naţionalism al vaccinurilor şi un risc de umflare a preţurilor’, a avertizat directorul OMS. Este un tip de disfuncţionalitate a pieţei pe care numai solidaritatea globală, investiţiile şi angajamentul în sectorul public îl pot rezolva”, a spus Tedros Ghebreyesus.
Nouă dintre vaccinurile testate clinic în lume vor fi disponibile pentru ţări printr-un fond creat în cadrul a ceea ce OMS a numit ’ACT (Access to COVID-19 Tools) Accelerator’.
Dar acest fond ar mai avea nevoie de încă 31,3 miliarde de dolari, potrivit OMS.
În iunie, fondul a avertizat deja guvernele, fundaţiile şi sectorul privat că comunitatea internaţională s-a angajat doar cu o mică parte din banii necesari.
Pe lângă vaccinuri, fondul respectiv a fost constituit de asemenea pentru a ajuta în cercetarea şi producerea de teste şi medicamente împotriva COVID-19.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"