NordNews
Avem ce spune

Omul lui Putin iese la pupitru! Cum comentează Kremlinul contractul de livrare a gazelor între Gazprom și Moldova

Rusia și Moldova au purtat negocieri comerciale privind un contract pe termen lung, acordul la care sa ajuns nu poate fi decât reciproc acceptabil și reciproc avantajos. Acest lucru a fost anunțat luni, 1 noiembrie, de către Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, scrie Realitatea. 

Vorbim despre negocieri comerciale. Desigur, rezultatul negocierilor comerciale nu poate fi decât reciproc acceptabil și reciproc avantajos, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului după ce a fost solicitat să comenteze noul acordul.

Pe 29 octombrie, liderii Gazprom și delegația Republicii Moldova au convenit asupra termenilor unui nou contract de furnizare a gazelor naturale, precum și asupra unei scheme de rambursare a datoriei țării.

După cum a informat Gazprom, contractul a fost prelungit de la 1 noiembrie 2021 pentru o perioadă de cinci ani. Anterior, reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kupriyanov, a raportat că în prezent, datoriei Moldovei către companie este de 433 milioane dolari, iar ținând cont de întârzierea plăților, suma totală a datoriei ajunge la 709 milioane dolari.

Amintim că  după două săptămâni intensive de negocieri, autoritățile de la Chișinău au reușit să semneze, vineri, 29 octombrie, un contract cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale pe un termen de cinci ani. Astfel, Moldova va achita în jur de 450 de dolari pentru mia de metri cubi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"