NordNews
Avem ce spune

ONU spune că au fost găsite mine la centrala nucleară de la Zaporojie

Organismul de supraveghere atomică al ONU a declarat că a văzut mine antipersonal pe amplasamentul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de forțele ruse, scrie g4media.ro

Cea mai mare instalație nucleară din Europa a căzut în mâinile forțelor rusești la scurt timp după invazia Ucrainei în februarie anul trecut, iar de atunci Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de planificarea unui incident la acest sit.

La 23 iulie, experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică „au văzut câteva mine situate într-o zonă tampon între barierele perimetrale interne și externe ale sitului”, a declarat luni șeful agenției, Rafael Grossi, într-un comunicat.

În declarație nu este precizat câte mine a văzut echipa.

Dispozitivele se aflau în „zone restricționate” la care nu are acces personalul de operare al centralei, a declarat Grossi, adăugând că evaluarea inițială a AIEA a fost că orice detonare „nu ar trebui să afecteze sistemele de siguranță și securitate nucleară ale sitului”.

Plasarea de explozibili la fața locului a fost „incompatibilă cu standardele de siguranță ale AIEA și cu orientările privind securitatea nucleară” și a creat o presiune psihologică suplimentară asupra personalului, a adăugat el.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"