NordNews
Avem ce spune

OPINIE: Angajamentul semnat de Marina Tauber reprezintă un act de curaj, document care reflectă seriozitatea intențiilor sale

Faptul că Marina Tauber, candidatul Partidului „Șor” la șefia Primăriei Bălți, a semnat un angajament în fața cetățenilor, prin care garantează că-și va respecta promisiunile electorale, reprezintă un act de curaj și un risc asumat. Pe de altă parte, asta mai poate însemna, de asemenea, seriozitatea intențiilor candidatului, încredere în forțele proprii și certitudine că se poate ține de cuvânt. Declarații în acest sens au fost făcute de jurnalistul Victor Nichituș.

Potrivit spuselor sale, această acțiune iese din tiparele bătăliilor electorale clasice.

„Nu este pentru prima dată când politicienii moldoveni semnează angajamente în public pentru a invita electoratul să-și dea votul pentru ei. În octombrie 2016, în orașul Hâncești, Maia Sandu s-a lansat singură în campania electorală pentru funcţia de şef al statului. Candidatul la funcția de președinte semna un contract social cu cetățenii afirmând că, dacă va fi aleasă, își va da raportul de activitate în fața cetățenilor. Acțiunea doamnei Maia Sandu urma modelul din 2010 al liderului Alianței „Moldova Noastră”, Serafim Urechean, care, la rândul său, a semnat și ștampilat un contract social cu oamenii veniţi la lansarea lui în alegerile parlamentare. În contractul semnat erau promisiuni de creșterea salariului minim la 300 de euro”, a amintit Nichituș, într-o postare pe Facebook.

Totodată, comentatorul politic a remarcat că, spre deosebire de aceste cazuri, angajamentul Marinei Tauber reprezintă un document real, cu valoare juridică, nu o simplă foaie electorală. „În 2021, Marina Tauber riscă semnând, olograf, fiecare angajament. Riscă pentru că, în 2020, autoritățile române au explicat că o hârtie semnată cu pixul produce efecte juridice căci, prin semnare, această hârtie se transformă în declarație pe proprie răspundere. Declarațiile pe proprie răspundere produc efecte juridice. Juriștii au explicat semnătura unui înscris face deplină credință, până la proba contrară, despre existența consimțământului părții care l-a semnat cu privire la conținutul acestuia. În lipsa semnăturii olografe, valoarea juridică a declarației pe proprie răspundere este nulă. Acesta este motivul pentru care, hârtiile semnate în 2010, de Urechean, ori în 2016, de Maia Sandu au fost recuperate de către semnatari. Declarațiile semnate pe proprie răspundere produc efecte juridice chiar dacă sunt promisiuni electorale”, a notat el.

Nichituș a menționat că angajamentul Marinei Tauber merită a fi luat în serios.

„Tauber, probabil, își dă seama de valoarea juridică a documentelor semnate și va încerca, dacă va ajunge primar, să le respecte. Semnarea unei declarații pe propria răspundere este o dovadă de curaj și încredere în forțele proprii. Asta ar fi înțelesul riscului asumat atunci când a semnat acest document, iar de aici rezultă seriozitatea intențiilor ei”, a conchis el.

P.

Acest articol nu reflectă politica editorială a redacției portalului de știri Nordnews.md.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata