NordNews
Avem ce spune

Opoziția din Belarus pregătește o listă neagră cu reprezentanți ai regimului

Svetlana Tihanovskaia, figură-cheie a opoziţiei din Belarus, fugită în Lituania, a declarat joi că va pregăti o listă cu membri ai forţelor de ordine ale regimului vinovaţi de violenţe şi de arestări arbitrare, în vederea unor eventuale anchete în viitor, scrie agerpres.ro cu referire la AFP.

„Le cer forţelor de securitate să oprească violenţele şi să se alăture poporului belarus. Dacă nu o veţi face, nu veţi scăpa unui proces şi unei pedepse juste”, a transmis ea printr-un comunicat.

Opozanta revendică victoria la alegerile de la 9 august, afirmând că preşedintele Aleksandr Lukaşenko a fraudat scrutinul pentru a-şi prelungi controlul asupra puterii, care durează de 26 de ani.

Ea a fugit în Lituania în zilele care au urmat votului, în pline manifestaţii antiguvernamentale fără precedent, care continuă să zguduie fosta republică sovietică.

Svetlana Tihanovskaia a precizat că lucrează la lista neagră împreună cu o echipă de militanţi pentru drepturile omului.

„Pregătim o listă cu funcţionarii şi membrii forţelor de ordine care au participat şi continuă să participe la abuzuri poliţieneşti”, a declarat ea.

„Vom trimite această listă Ucrainei, Turciei, Rusiei, statelor membre ale UE şi Statelor Unite. Lista va fi făcută publică”, a precizat opozanta.

Uniunea Europeană pregăteşte sancţiuni împotriva celor pe care îi consideră responsabili de falsificarea alegerilor şi de reprimarea manifestaţiilor.

Cele trei state baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – au trecut deja pe listele lor de persoane indezirabile pe Lukaşenko şi alţi 29 de înalţi funcţionari ai comisiei electorale, ai unor ministere şi ai poliţiei din Belarus.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"