NordNews
Avem ce spune

Orașele eliberate de forțele ucrainene se confruntă cu o criză sanitară: „Nu există medicamente, nu există doctori”

Mulți ucraineni nu mai au acces la un medic local și un număr mare de spitale și clinici au fost distruse de bombardamentele rusești și de atacurile aeriene. Situația cea mai dificilă este întâlnită în localitățile eliberate de armata ucraineană în contraofensiva din septembrie, scrie libertatea.ro

Ministerul Sănătății al Ucrainei a declarat că, în timpul invaziei pe scară largă, Rusia a distrus 174 de unități medicale și a deteriorat semnificativ alte 1.106.

Regiunile Donețk, Luhansk, Harkov, Herson și Mikolaiv au fost cele mai grav afectate. Medicul Oleg Marchenko spune că nu știe niciodată ce va găsi când va vizita satele eliberate de forțele ucrainene din estul țării. Minele zac împrăștiate și pun viața tuturor în pericol, iar adesea nu mai există unități medicale.

În vârstă de 54 de ani, el operează o clinică mobilă care oferă sprijin pentru oamenii care au rămas sau nu au putut să plece când rușii au venit în urma invaziei pe scară largă care a început în februarie 2022.

Potrivit medicului, mulți dintre cei care au locuit sub ocupație rusă și în apropiere de linia frontului suferă de tensiune ridicată. De asemenea, sunt mulți oameni care sunt bătrâni și nu se mai pot deplasa. Din cauza atacurilor rusești, nu mai au acces la facilități medicale și nici medici care să locuiască în satele lor.

„Nu existau medicamente (în timpul ocupației rusești a satelor), nu existau medici care să poată oferi ajutor, plus că nivelul de stres a înrăutățit totul”, a spus Marchenko după ce a văzut zeci de pacienți în satul odinioară ocupat Vishneva, nu departe de Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

„Pacienții cu care discutăm spun că a existat un număr considerabil de decese din cauza lipsei de ajutor medical”, atrage atenția medicul ucrainean.

Moscova spune că nu vizează în mod deliberat civili în „operațiunea sa militară specială” din Ucraina, dar atacurile cu rachete și drone continuă să deterioreze infrastructura și casele oamenilor, în timp ce numărul morților civili crește.

Potrivit ministrului sănătății, Viktor Liashko, cel puțin trei facilități medicale au fost lovite în medie în fiecare zi din cele peste 14 luni de când a început războiul.

În ultimul an, autoritățile ucrainene au reușit să reabiliteze 186 din cele 1.106 avariate de ruși. Organizația Mondială a Sănătății estimează că daunele generale aduse sistemului santiar ar putea costa mai mult de 15 miliarde de dolari pentru a fi reparate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"